Tech

Opgelet: veel apps luisteren stiekem met je kinderen mee

08 januari 2018 14:57 Aangepast: 16 januari 2018 13:57
Beeld © Getty

Meer dan 250 apps uit de Google Play Store en tientallen uit de App Store luisteren via de microfoon mee. Een deel van de spionerende apps zijn spelletjes gericht op kinderen.

Onder andere Bird Zappers, Real Bowling Strike en Bunny Jump vragen toestemming om via de microfoon mee te luisteren. De bedoeling is om mee te luisteren naar tv-reclame en een spotje te herkennen.

Als een reclamespotje wordt herkend toont de app een advertentie van hetzelfde bedrijf op de telefoon. Daarmee verdienen de makers van deze apps meer geld dan met het tonen van gewone advertenties. 

Op 'ja' klikken

De partij die deze technologie maakt heet Alphonso en de baas van het bedrijf zegt tegen The New York Times dat stemmen van gebruikers nooit worden opgenomen of opgeslagen. Alleen zodra er een tv-commercial wordt herkend, merk je dat de microfoon aanstaat om mee te luisteren doordat er een advertentie verschijnt. Je kunt dit soort apps onder andere vinden door te zoeken op 'Alphonso software' in Google Play.

"De consument heeft hiermee ingestemd en kan dit op elk moment veranderen", zegt Ashish Chordia, baas van Alphonso, tegen de Amerikaanse krant. Dat klopt: bij het installeren of tijdens het spelen vraagt de app of hij toegang tot de microfoon mag hebben. Veel mensen klikken zonder te lezen op 'ja', omdat ze het spelletje snel willen spelen.

Wat kun je tegen deze apps doen?

Apps vragen bij zowel Android als iOS om toestemming tot bepaalde delen van de telefoon, zoals je microfoon, camera, locatie of adresboek. Voordat die apps toegang krijgen, moet je wel altijd zelf toestemming geven. Die toestemming kun je ook weigeren of later intrekken als je dat niet wil. 

Je kunt bekijken welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld je microfoon en camera. Daar kun je instellen welke apps je wel en geen toestemming wil geven. Veel apps blijven gewoon werken als je de toestemming voor een bepaald onderdeel intrekt. 

  • Voor Android: Ga naar Instellingen > Apps > Machtigingen en bekijk daar welke apps welke permissie hebben.
  • Voor iOS: Ga naar Instellingen > Privacy en bekijk daar welke apps welke permissie hebben.

Slimme tv's

Het gebeurt vaker dat apps om toestemming vragen voor toegang tot onderdelen van een apparaat die ze niet per se nodig hebben. Zo was er enkele jaren geleden een zaklamp-app die de locatie van de gebruiker wilde bijhouden.

Of neem de slimme tv's van Samsung, die meeluisteren naar spraakcommando's indien deze functie is ingeschakeld. Opmerkelijk, omdat Samsung zelf twee jaar geleden nog waarschuwde dat gebruikers moeten oppassen met het delen van persoonlijke informatie in het bijzijn van smart-tv’s.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore