Tech

Apple: alle iPhones, iPads en Macs kwetsbaar voor 'onoplosbare lekken'

05 januari 2018 01:54 Aangepast: 06 januari 2018 05:59
Beeld © EPA

Alle iPhones, iPads en Macs zijn kwetsbaar voor de twee vandaag bekendgemaakte 'onoplosbare lekken' in computers. Dat heeft Apple in een verklaring laten weten. Alleen het horloge, de Apple Watch, heeft geen last van Spectre en Meltdown.

Apple laat in zijn verklaring verder weten dat ze nog geen virussen of andere malware hebben ontdekt die gebruik maakt van de kwetsbaarheden. 

'Helpen beschermen'

Voor een van de twee lekken, Meltdown, heeft Apple al een update doorgevoerd in zijn besturingssystemen, 'die helpt beschermen'. Of die updates ook volledige bescherming bieden, wordt niet duidelijk uit de verklaring. Maar duidelijk is wel dat ook deze fout bijna alle Apple-producten raakt.

Voor de andere, Spectre, is een update in de maak, maar ook die biedt geen volledige bescherming. Apple denkt wel dat computers nauwelijks langzamer worden van de updates. 

Ingebakken in processoren

De twee lekken zijn zo moeilijk te dichten, omdat ze zitten ingebakken in de processoren van zowat alle computers, tablets en smartphones. Alhoewel deskundigen benadrukken dat het voor hackers extreem moeilijk is om van de lekken gebruik te maken, kunnen ze gebruikt worden om gevoelige data van een pc uit te lezen, zoals inloggegevens, zonder dat de gebruiker daar ook maar iets tegen kan uitrichten.

Volgens Apple kunnen 'de meeste exploits' alleen worden uitgevoerd als er eerst malafide software wordt geïnstalleerd. Het bedrijf drukt gebruikers dan ook op het hart om alleen programma's uit de eigen App Store  te gebruiken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Meltdown en Spectre: dit moet je weten over de twee grote computerlekken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore