Tech

Tesla past automatische piloot aan om ongelukken te voorkomen

12 september 2016 08:07 Aangepast: 30 juli 2017 10:30
Beeld © Bloomberg

Tesla-topman Elon Musk heeft een grote update van de automatische piloot van zijn auto's aangekondigd. De radar die in de auto zit wordt belangrijker, en moet obstakels herkennen die de ingebouwde camera's niet zien.

Het was groot nieuws in mei: het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende Tesla. Een 40-jarige Amerikaan overleed nadat het Autopilot-systeem in zijn auto niet ingreep toen hij op een oplegger botste. De verklaring die werd opgevoerd was dat het om een witte oplegger ging die de camera's niet konden onderscheiden tegen de achtergrond van een witte lucht.

Door de update van het radarsysteem in de Tesla's zijn obstakels bij slecht weer of fel licht beter te herkennen. De radar zit al sinds 2014 in alle nieuwe auto's, maar was oorspronkelijk alleen bedoeld als extra sensor in de auto. Nu moet deze een leidende rol gaan spelen in het voorkomen van ongelukken.

Zomaar op de rem

Het gebruik van de radar is niet zo eenvoudig als het lijkt, legt Tesla uit in een blog. Hij kan sterk reageren op dingen die geen groot obstakel zijn, zoals een blikje dat op de weg ligt, een brug of een verkeersbord boven de weg. Het bedrijf heeft dan ook vooral gewerkt aan het voorkomen dat de auto continu remt bij het gebruik van de radar. 

De radar kan niet alleen nabije objecten herkennen, maar ook voorbij een voorligger kijken. "Stel dat je voorganger snel opzij gaat voor een object, dan ziet de auto dat sneller doordat hij twee auto’s verder kan kijken”, zei Musk in een conference call. De auto's gaan ook meer gebruik maken van data van andere Tesla's: rijden meerdere voertuigen probleemloos langs iets wat de radar als obstakel ziet, dan gaat dat 'obstakel' op de whitelist van veilige objecten waarvoor niet geremd hoeft te worden.

Handen moeten aan het stuur blijven

Een andere aanpassing die is doorgevoerd in de autopiloot moet ervoor te zorgen dat chauffeurs nog wel hun handen aan het stuur houden. Je krijgt daarvoor waarschuwingen van het systeem: negeer je die drie keer, dan schakelt de Autosteer-functie zichzelf uit en kun je hem pas weer aanzetten als je gestopt bent. 

De radar neemt overigens een aantal ethische dilemma's nog niet weg: mag een zelfrijdende auto jou opofferen als daarmee slachtoffers worden voorkomen, bijvoorbeeld een groepje kinderen dat de weg op rent?

De Autopilot-update komt binnen twee weken voor alle Tesla-rijders beschikbaar en kan op afstand doorgevoerd worden.

Lees ook de column van techno-optimist Robin Fransman: Die zelfrijdende auto? Die komt er niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore