Ga naar de inhoud
Tech

Albert Heijn start test met kassaloze supermarkt

De betaling gebeurt door een pasje tegen een chip te 'tappen'. Beeld © Albert Heijn

In de AH to go van het hoofdkantoor in Zaandam test Albert Heijn de nieuwe Tab to go-innovatie. Klanten tikken met een kaart op een schap, waardoor ze het product direct afrekenen en dus niet meer langs de kassa hoeven.

De test is deze maand van start gegaan, laat AH weten in een persbericht. Ahold-personeel van het hoofdkantoor in Zaandam heeft een kaart gekregen waarmee zij boodschappen kunnen doen in de interne AH to go-winkel. In juni zei het bedrijf al te willen starten met een test. Het doel was toen in 2018 te beginnen, maar de supermarktketen start dus eerder.

Werking

Klanten krijgen een kaart en koppelen daar hun rekeningnummer aan. Daarna kan er gewinkeld worden door de kaart tegen een chip van een schap te houden. Daarna kan hij het product uit het schap nemen en de winkel verlaten zonder nog langs de kassa te hoeven. Binnen tien minuten wordt het bedrag van zijn rekening geschreven.

Wil een klant een product terugleggen, dan kan hij de kaart langer tegen de chip van het schap houden. Daarmee wordt de betaling ongedaan gemaakt.

Albert Heijn wil de test rond juni 2018 uitrollen naar meerdere AH to go-winkels, ook buiten de beschermde deuren van het hoofdkantoor.

Via een app

De test wordt binnenkort al uitgebreid naar een betaalmogelijkheid via een app. De technologie maakt gebruik van een nfc-chip. Dit is eenzelfde soort chip waarmee contactloos betaald wordt of wordt ingecheckt in het openbaar vervoer.

De app zal alleen beschikbaar zijn voor Android-toestellen, aangezien Apple weigert om de derde partijen toegang te geven tot de nfc-chip in iPhones.

Albert Heijn heeft nu in veel winkels al zelfscankassa's. Ook gebruikt het handscanners waarmee klanten in de winkel al producten kunnen scannen. Wel reken je dan nog af aan de kassa.

Personeel blijft

Minder of geen kassa's betekent automatisch ook minder of geen cassières, maar volgens een woordvoerder is de innovatie niet bedoeld om zo min mogelijk personeel in de winkel te krijgen. "Wellicht dat het werk op een andere manier wordt ingericht, dat het meer hostess en hosts worden." 

Tegen weglopen zonder te betalen worden geen extra maatregelen genomen in de test. "Het gaat op basis van vertrouwen", zegt de woordvoerder.

Amazon test ook

AH Tap to go is afgekeken van de ontwikkeling van de Amazon-supermarkt in Seattle. Sinds december vorig jaar kan Amazon-personeel als test winkelen in Amazon Go.

De technologie van Amazon is wel iets anders dan die van de AH. Amazon heeft in de winkel sensoren en trackingsystemen geïnstalleerd, waardoor klanten zonder iets te tappen of scannen direct naar buiten kunnen lopen.