Ga naar de inhoud
Tech

Tech- of taxibedrijf? Europees Hof oordeelt over het lot van Uber

Het hoofdkantoor van Uber. Beeld © Getty Images

Is Uber een technologieplatform dat onafhankelijke taxi-chauffeurs verbindt met passagiers, of een taxibedrijf. Het Europese Hof van Justitie doet hier vandaag uitspraak over. Het oordeel kan gevolgen hebben voor Uber in Europa.

Mocht Uber binnen de Europese Unie namelijk gaan gelden als taxibedrijf, dan moet het zich houden aan meer en strengere regels. Als transportbedrijf kan het worden verplicht om te voldoen aan de landelijke regels voor de vervoerssector van alle 28 afzonderlijke lidstaten. Uber moet dan bovendien over de vereiste vergunningen en licenties beschikken.

'Innovatief, maar transportbedrijf'

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, Maciej Szpunar, zei dit voorjaar dat Uber wat hem betreft een transportbedrijf is. In een, overigens niet-bindend, advies aan het EHJ stelt hij dat Uber 'een innovatief concept is, maar desondanks tot de vervoerssector behoort'.

Volgens Szpunar kan het bedrijf niet 'puur worden aangemerkt als bemiddelaar tussen de chauffeurs en de passagiers' en is het vervoeren van mensen de 'primaire prestatie' en niet de geleverde dienst via de app.

Commotie 

De hele zaak is begonnen met een gang naar de rechter van de belangenorganisatie Asociacion Profesional Elite Taxi uit Barcelona. Het stelde dat Uber niet het recht had om UberPop (waarbij particulieren met hun eigen auto via de app van Uber ritten maken) in Barcelona aan te bieden.

De Spaanse rechtbank legde de vraag over wat voor soort bedrijf Uber bij het Europese Hof van Justitie. Na veel commotie is Uberpop in verschillende Europese landen verboden, waaronder Frankrijk, Italië en Nederland.

In een schriftelijke reactie aan RTL Z laat Uber weten dat een uitspraak 'in de meeste landen niets voor ons zal doen veranderen'. "Zoals onze nieuwe ceo heeft gezegd, is het gepast om diensten als Uber te reguleren. We willen ook samenwerken om te zorgen dat iedereen makkelijk een betrouwbare rit kan maken."