Tech

Jongens die delen internet offline kregen wilden bedrijfje promoten

14 december 2017 13:08 Aangepast: 14 december 2017 16:43
Beeld © Getty

De drie jongens die vorig jaar grote delen van het internet offline kregen wilden met deze actie hun eigen bedrijfje promoten. Ze voerden DDoS-aanvallen uit op grote bedrijven, en boden daarna een dienst aan die hiertegen beschermt.

De jongens zitten achter het Mirai-botnet, een netwerk van geïnfecteerde apparaten als slimme webcams en koelkasten. Dit botnet werd gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren op Dyn, een bedrijf dat toegang biedt tot de diensten van onder andere Netflix, PayPal, Twitter en Amazon. Met een DDoS-aanval wordt heel veel verkeer naar een website gestuurd waardoor die overbelast raakt en onbereikbaar wordt.

Twee jongens van 20 en een van 21 hebben bekend schuldig te zijn aan de aanvallen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. In de rechtbankdocumenten (pdf) wordt beschreven hoe de jongens de DDoS-aanvallen uitvoerden als een soort promotiecampagne voor hun eigen bedrijfje.

Maffiapraktijken

Het bedrijfje van de drie jongens heette Protraf Solutions LLC en beschermde andere bedrijven tegen DDoS-aanvallen. Het was een klassiek voorbeeld van afpersing en oplichting: voer DDoS-aanvallen uit op een bedrijf, bied daarna jouw eigen dienst ter bescherming aan en houd vervolgens op met de internetaanvallen. Ook de maffia werkt op eenzelfde manier: betaal voor bescherming of we slopen je winkel.

Daarnaast voerde één van de jonge criminelen DDoS-aanvallen uit op concurrenten die ook dit soort internetaanvallen uitvoerden. Omdat het Mirai-botnet uit meer dan 300.000 apparaten bestond, konden er enorm grote aanvallen worden uitgevoerd. De concurrenten waren dan ook kansloos. 

Tien jaar cel

Naast internetaanvallen werd het Mirai-botnet ook ingezet voor klikfraude met internetreclames. Besmette computers klikten op reclamebanners op websites die van de drie jongens waren. Op die manier verdienden ze 180.000 dollar. 

Eén van de jongens kan tien jaar de cel in gaan, omdat hij toegeeft de aanvallen te hebben uitgevoerd met het botnet. De andere twee kunnen maximaal vijf jaar krijgen omdat ze alleen toegaven te hebben gewerkt aan de bouw van Mirai.