Ga naar de inhoud
Tech

Privégegevens 174.000 Nederlandse Uber-gebruikers gestolen

Beeld © Getty

De privégegevens van naar schatting 174.000 Nederlandse Uber-gebruikers zijn buitgemaakt bij de grote hack in 2016. Het gaat om volledige namen, e‑mailadressen en mobiele telefoonnummers.

Dat bevestigt Uber Nederland tegen RTL Z. De 'externe forensische experts' van Uber hebben geen bewijs gevonden dat er andere gegevens zijn gestolen, zoals ritten, creditcardnummers of bankrekeningnummers.

Het gaat vooralsnog om een schatting. Nader onderzoek moet uitwijzen om hoeveel accounts het daadwerkelijk gaat. Uber heeft in Nederland ongeveer 400.000 actieve gebruikers, daarvan is waarschijnlijk dus bijna de helft gehackt.

Geen actie ondernemen

Uber zegt dat slachtoffers geen actie hoeven te ondernemen. "Er is geen bewijs voor fraude of misbruik dat verband houdt met dit incident", aldus een woordvoerder. De getroffen accounts worden door Uber de komende tijd extra in de gaten gehouden.

Uber werd eind 2016 gehackt door vermoedelijk een 20-jarige jongen. Hij ontving naar verluidt 100.000 dollar van Uber om zijn mond te houden over de hack. Het bedrijf zou de jongen niet willen aanklagen omdat hij nog thuis woonde en zijn moeder hielp om de rekeningen te betalen.

LEES OOK: Wachtwoorden voor het oprapen: zo werd Uber gehackt

Autoriteit Persoonsgegevens

De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens leidt het internationale onderzoek naar de hack bij Uber. Naast klanten van Uber zijn er ook privégegevens van chauffeurs gestolen.

De hack werd eerst stilgehouden door het bedrijf maar omdat er een nieuwe ceo is die graag schoon schip wil maken, komt het lek alsnog aan het licht.