Tech

Meeste websites scholen niet beveiligd

06 december 2017 09:06 Aangepast: 06 december 2017 11:00
Beeld © ANP

De meeste websites van scholen en onderwijsinstellingen gebruiken geen beveiligde verbinding. Zo'n verbinding is te herkennen aan het slotje in de adresbalk van de browser en zorgt ervoor dat gegevens die je invult veilig worden verstuurd.

Uit onderzoek van Open State Foundation blijkt dat van de 6431 onderzochte websites maar 2055 een beveiligde verbinding gebruiken. De non-profitorganisatie stelde al eerder soortgelijke beveiligingsproblemen bij de overheid en medische sector aan de kaak.

Websites met een beveiligde https-verbinding versleutelen de gegevens die jij invoert, bijvoorbeeld je e-mailadres en wachtwoord. Met name op openbare wifi-netwerken vormen websites zonder https-verbinding een gevaar, omdat iedereen binnen hetzelfde netwerk kan zien wat jij op de website doet en invult.

Burgerservicenummers

Ook schoolwebsites vragen om gevoelige gegevens, bijvoorbeeld je e-mailadres en wachtwoord om in te loggen op het systeem van de school. Ook gebruiken scholen formulieren waar je onder andere het woonadres, burgerservicenummer en een kopie van het paspoort van je kind moet invoeren.

Als websites om dit soort gegevens vragen dan is het wettelijk verplicht om een beveiligde verbinding te gebruiken, zo stelt privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Deze https-verbindingen kosten anno 2017 nauwelijks meer iets en zijn veelal gratis te verkrijgen via een organisatie als Let's Encrypt

Ander onderwijs

De websites binnen het primair en speciaal onderwijs missen vaak ook een beveiligde verbinding: daar wordt maar bij respectievelijk 29 en 46 procent een https-verbinding gebruikt. Bij het middelbaar beroepsonderwijs en hogeronderwijs zijn deze percentages veel hoger: respectievelijk 77 en 82 procent. 

Lees op rtlnieuws.nl
Zo beveilig je jouw online accounts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van