Tech

Uber houdt kaken op elkaar over Nederlandse hackslachtoffers

22 november 2017 11:57 Aangepast: 22 november 2017 15:51
Beeld © Getty

Eind vorig jaar is Uber gehackt en zijn de privégegevens van 50 miljoen klanten en 7 miljoen chauffeurs buitgemaakt. Of daar ook Nederlanders tussen zitten, wil Uber niet zeggen.

Uber heeft gisteren melding gedaan van de hack bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), bevestigen beide partijen. Omdat het hoofdkantoor van Uber in Nederland staat, wordt het datalek aan de Nederlandse privacyautoriteit gemeld. 

De Nederlandse privacywaakhond zegt de melding 'zorgvuldig te onderzoeken'. Bij zo'n onderzoek wordt gekeken of de hack op tijd is gemeld en of er privégegevens van Nederlanders zijn gestolen, zegt een woordvoerder van de AP.

65 miljoen

Uber heeft momenteel 65 miljoen actieve gebruikers. Hoeveel Nederlanders een Uber-account hebben, wil de woordvoerder niet zeggen. Gezien de omvang van de hack is het aannemelijk dat er ook Nederlandse gegevens zijn gestolen.

Of de gebruikers ook nog een e-mail krijgen met uitleg, blijft ook onduidelijk. Tot nu toe zijn gebruikers niet via een e-mail geïnformeerd over de hack. 

Datalek

Een hack of datalek moet volgens de Nederlandse wet altijd worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens als er Nederlanders bij betrokken zijn. "Je kunt ervan verzekerd zijn dat deze berichten onze aandacht hebben", aldus een woordvoerder, die niet wil zeggen of Uber Nederland de hack heeft gemeld.

De hackers hebben volgens Uber namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten en chauffeurs buitgemaakt. De hack werd eerst stilgehouden door het bedrijf maar omdat er een nieuwe ceo is die graag schoon schip wil maken, komt het lek alsnog aan het licht.

LEES OOK: Wachtwoorden voor het oprapen: zo werd Uber gehackt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore