Ga naar de inhoud
Tech

Google hield locatie bij, ook als Android-gebruiker dat niet wilde

Beeld © Getty

Google blijkt vrijwel dit hele jaar locatiegegevens te hebben verzameld van Android-gebruikers, zelfs als die uitdrukkelijk hadden aangegeven dat ze dat niet wilden. Een foutje, zegt Google. Het bedrijf is ermee gestopt.

Sinds begin dit jaar stuurden Android-telefoons stiekem informatie door naar Google over de telefoonmast waarmee ze waren verbonden. Op die manier kende Google de locatie van miljarden Android-gebruikers zonder hen hiervan op de hoogte te stellen. Vrijwel alle moderne Android-telefoons van de afgelopen jaren stuurden in het geniep je locatie door naar Google.

Door constant informatie door te geven over de telefoonmasten waarmee je bent verbonden, wist Google je locatie vrij nauwkeurig te bepalen. Ook kon het zien waar je was geweest en welke routes je allemaal had afgelegd – zelfs als je dat had uitgeschakeld in Instellingen > Locatie > Locatiediensten van Google.

Foutje

Een woordvoerder van Google zegt tegen Quartz dat het een foutje was. De informatie over telefoonmasten zou volgens de internetgigant gebruikt worden om het versturen van meldingen naar telefoons te verbeteren, maar dat plan is nooit doorgezet. Toch bleef Google de gevoelige locatiegegevens verzamelen.

Hoe de data over zendmasten bijdraagt aan het verbeteren van de notificaties die je op je telefoon krijgt, is niet bekend. Google zegt dat het de functie nu heeft uitgeschakeld en dat de gegevens over zendmasten niet meer worden doorgestuurd. De voorheen verzamelde gegevens zijn volgens de internetgigant altijd direct weggegooid.

Informatie over je locatie is belangrijk voor Google. Als het bedrijf weet dat jij in Amsterdam woont, kan het bijvoorbeeld een advertentie van een Amsterdams restaurant aan je laten zien. Dat levert Google weer geld op.

Lees op rtlnieuws.nl:
Dit zijn de 5 beste virusscanners voor Android