Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tesla onthult elektrische vrachtwagen én supersnelle sportwagen

17 november 2017 07:51 Aangepast: 17 november 2017 08:46
Tesla ceo Elon Musk presenteert zijn nieuwste aanwinst. Beeld © ANP

Elon Musk heeft een prototype van de Tesla truck onthuld: Tesla Semi. Verrassend was niet alleen de chauffeur die in het midden zit, maar ook de nieuwe Roadster die in de laadruimte was verstopt. Deze sportwagen trekt in 1,9 seconden op van 0 naar 100 kilometer.

De topman gaf zojuist een presentatie in een vliegtuighangar in Californië, waar hij zelf naar binnen reed in de Tesla Semi en onthaald werd als een superster. De elektrische vrachtwagen heeft een bereik van 800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading en rijdt volgens Musk 'net zo makkelijk als een auto'. 

De chauffeur neemt plaats in het midden, zodat hij zo'n compleet mogelijk overzicht heeft, lichtte de ceo toe. "Het voelt alsof je in een raceauto zit." Groot voordeel is ook, zo zei Musk, dat de vrachtwagen kan opladen tijdens het lossen zodat een chauffeur zo min mogelijk tijd verliest.

Opladen binnen dertig minuten

Binnen dertig minuten is de Semi voldoende opgeladen om weer 600 kilometer te kunnen rijden. Daarnaast krijgt de vrachtwagen een semi-autonoom besturingssysteem, waarbij de vrachtwagen vanzelf in zijn rijbaan blijft en zonder menselijk ingrijpen van baan kan wisselen.

De ramen zijn onbreekbaar, aldus Musk. "Met kapotte ramen rijden mag niet en vertraging kost een chauffeur geld." Hij grapte: "Barst een raam toch dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug."

Musk gaf de garantie dat de aandrijving van de vrachtwagen 1,5 miljoen kilometer mee kan. Hoeveel de Tesla Semi moet gaan kosten, maakte het bedrijf niet bekend. 

Verrassing: nieuwe Roadster

Een verrassing zat er in de laadruimte van de vrachtwagen: de nieuwe Roadster. Deze sportwagen is een geüpdatete versie van Tesla's eerste auto, de Model 1. De elektrische vierpersoonsauto kan op een volle batterij 1000 kilometer rijden. De Roadster moet in 2020 verkrijgbaar zijn voor een vanaf prijs van 200.000 dollar. 

De wagen trekt in 1,9 seconden op van 0 naar 100 kilometer, waarmee het de snelste in een fabriek gemaakte auto ter wereld wordt, volgens technologiesite The Verge

Productieproblemen

Tesla ondervindt nog altijd problemen met zijn elektrische auto Model 3. Eerder deze maand liet het bedrijf weten dat het de productiedoelstellingen voor Model 3 niet zou halen en dat het in het derde kwartaal een fors verlies had geleden.

Het geld stroom er met bakken uit en het bedrijf heeft forse schulden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore