Bright

Apple en Fairphone maken de groenste smartphones

17 oktober 2017 09:35 Aangepast: 17 oktober 2017 10:44
Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan telefoonfabrikant Fairphone. Beeld © ANP

Fairphone en Apple scoren het beste op de Greenpeace-ranglijst van elektronica- en techbedrijven. Amazon en de Chinese elektronicafabrikanten Xiaomi, Vivo en Oppo scoren daarentegen erg slecht op milieugebied.

Ook Samsung, Huawei en Asus kunnen nog veel verbeteren, stelt Greenpeace. Dell en HP scoren naar verhouding juist weer goed.

Greenpeace beoordeelde in totaal 17 techbedrijven op het gebruik van energie, chemicaliën en natuurlijke hulpbronnen. De organisatie is teleurgesteld dat veel bedrijven nog altijd nauwelijks inzicht geven in de prestaties van hun toeleveranciers.

Broeikasgassen

Amazon krijgt een tik op de vingers wegens het gebrek aan openheid over de uitstoot van broeikasgassen. Ook Samsung verbruikt enorm veel energie. "Het bedrijf gebruikte in 2016 meer dan 16.000 GWh aan energie en slechts 1 procent daarvan was afkomstig uit hernieuwbare bronnen", constateert Greenpeace.

Apple springt een stuk zuiniger om met energie. "Apple was het eerste IT-bedrijf dat zich committeerde aan de doelstelling om zowel de elektriciteit voor de eigen activiteiten als die van toeleveranciers volledig op te wekken met hernieuwbare energie", schrijft de milieuorganisatie.

Greenpeace prijst Apple onder meer voor de plannen om in 2020 4 GW aan duurzame energie op te wekken, waarvan de helft in China.

Fairphone

Het Nederlandse Fairphone scoort volgens Greenpeace het beste. In de eerste plaats natuurlijk vanwege het ontwerp van zijn smartphone. Dat maakt het mogelijk om onderdelen van de telefoon eenvoudig te vervangen en de levensduur van het toestel zo te verlengen.

Sinds kort kunnen Fairphone 2-gebruikers de camera's in het toestel zelf vervangen door betere versies. Bright sprak Fairphone er over:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van