Bright

Team TU Delft wint WK zonneracen voor zevende keer

12 oktober 2017 10:31 Aangepast: 12 oktober 2017 13:22

Het Nuon Solar Team van de TU Delft is voor de zevende keer wereldkampioen geworden. De zonneauto Nuna9 reed als snelste 3000 kilometer door Australië.

De Nuna9 had een grote voorsprong op de concurrenten uit Amerika en Japan en haalde enkele keren de topsnelheid van 110 kilometer per uur. Het Solar Team Twente eindigde als vijfde.

Tijdens de eerste twee racedagen was de hitte de grootste vijand: in de cockpits van de zonneauto's kon het 50 graden worden. De laatste twee dagen stond er een harde wind en viel er regen.

Harde wind werkte in voordeel

Het Nuon Solar Team profiteerde van die weersomslag, zegt aerodynamicus Jasper Hemmes: "Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp."

In de Cruiser-klasse voor gezinsauto's ging het Solar Team Eindhoven met zijn Stella Vie donderdag aan kop. Het team werd echter getroffen door technische problemen. Het Eindhovense team kon na afbreken van de middenconsole in de auto niet verder rijden, maar hoopt vrijdag de race te hervatten en als eerste te finishen.

Uitzinnige vreugde bij team Delft

 

 

Strengere regels

De race voor auto's op zonne-energie wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar deden 38 teams uit 21 landen mee. De zonnewagens reden 3000 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. 

Door strengere regels zaten er dit jaar minder zonnecellen op de wagens, waardoor ze wat minder snel gingen. De gemiddelde snelheid van Nuna9 was 81 kilometer per uur. De ontwerpen van de auto's werden hierdoor nog aerodynamischer.

Daarover interviewde Bright het Nuon Solar Team onlangs: