Ga naar de inhoud
Bright

Pathé opent '4D-bioscopen' met bewegende stoelen en geur

Beeld © Bright

Bioscoopketen Pathé opent begin december in Amsterdam en Rotterdam zijn eerste zalen met '4D': bewegende stoelen, weersimulaties en geuren.

In veel landen zijn er al 4D-bioscopen die elementen als geur, wind en bewegingen toevoegen op de juiste momenten. In Nederland maakt Pathé als eerste bioscoopketen de stap naar 4D. Het bedrijf maakte vanochtend bekend de 4DX-technologie vanaf december in te zetten in de vestigingen Pathé De Munt (Amsterdam) en Pathé De Kuip (Rotterdam).

Duurdere kaarten

De 4DX-technologie voegt in totaal 20 elementen toe aan films. Je voelt bijvoorbeeld wind, ruikt een bepaalde geur, of beweegt mee met de actie op het scherm. De stoelen kunnen omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren. Zo krijg je volgens Pathé onder meer het gevoel te vliegen of te duiken.

De zalen hebben een kleiner aantal stoelen, ongeveer 150, met steeds vier stoelen naast elkaar. De kaarten zullen iets duurder zijn, zegt een Pathé-woordvoerder tegen Bright. 

De exacte prijzen zijn nog niet bepaald. Hij wijst er wel op dat in Frankrijk de 4D-films 6 euro duurder zijn. Er komen ook speciale invalideplekken. 

Efteling

In bewegende stoelen naar films kijken bestaat al langer. Pretparken als Disneyland Parijs en de Efteling met de Pandadroom hadden dit soort attracties al meer dan tien jaar geleden. Maar toen werd er een nieuwe film ontwikkeld speciaal voor het park en was het vaak de enige productie die er werd getoond. Bij de nieuwe bioscoopzalen zullen de films meerdere keren per maand wisselen.  

Ze komen eraan: 4D-bioscopen

 

Bright ging eerder dit jaar kijken bij een 4D-bioscoop in Parijs.