Ga naar de inhoud
Bright

iPhone 8 review: de eerste nieuwe iPhone die niemand wil

De iPhone 8. Beeld © Getty Images

Het is een vreemde vertoning: een gloednieuwe iPhone waarvoor nauwelijks mensen in de rij staan voor de Apple Store. Je zou bijna medelijden krijgen met de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus. Maar dat hoeft niet, het is de eerste keer dat er een nieuwe iPhone uitkomt waar niemand op zit te wachten, schrijft <a href="https://www.bright.nl">Bright</A>-hoofdredacteur Erwin van der Zande die hem een paar weken testte.

Apple’s jongste versie van zijn belangrijkste product telt een paar wezenlijke verbeteringen, maar staat volledig in de schaduw van die andere nieuwe iPhone die begin november op de markt verschijnt: de iPhone X ('tien', niet 'X').

Die iPhone X heeft wel een geheel nieuw ontwerp. Een vrijwel randloos scherm op een toestel dat slechts een fractie groter is dan de 8 (4,7 inch), een stuk kleiner dan de 8 Plus (5,5 inch) en toch het grootste display (5,8 inch) biedt.

De X heeft bovendien een oled-scherm, een primeur voor de iPhone. Dat geeft niet alleen een sprankelend beeld, een oled-scherm is ook zuiniger voor de batterij dan lcd. De X neemt daarnaast afscheid van de vertrouwde Home-knop en ruilt het vingerafdrukscanner TouchID om het toestel te ontgrendelen in voor het futurische FaceID.

Glazen rug

Dat heeft de iPhone 8 dus allemaal niet. De 8 moet het op een nieuwe glazen rug na doen met hetzelfde ontwerp dat Apple in 2014 introduceerde bij de iPhone 6. Dat is handig omdat iPhone 7-behuizingen daarmee ook om de 8 passen, maar drie jaar geen verandering is qua innovatie een eeuwigheid.

Die glazen rug maakt echter wel dat de iPhone 8, net als de X, geschikt is voor draadloos opladen. Apple koos hierbij (gelukkig) voor de bestaande Qi-standaard, zeg maar de Bluetooth voor draadloos opladen, die ook wordt gebruikt door Ikea bijvoorbeeld en is verwerkt in zijn meubels en lampen.

Miniatuurvoorbeeld

Nieuwe chip

Ook nieuw in zowel de 8 als de X is de A11 Bionic Chip van Apple. Volgens verscheidene vergelijkingstesten zoals GeekBench is de A11 momenteel de krachtigste chip voor mobiele telefoons.

De chip is in tegenstelling tot de Snapdragon-chips van Qualcomm die je in vrijwel elke Android-smartphone aantreft, helemaal op maat gemaakt voor de iPhone. Daardoor gaat de iPhone 8, ondanks een iets kleinere batterijcapaciteit dan de iPhone 7, toch even lang mee als zijn voorganger, belooft Apple.  

De chip is vooral in zijn element bij de Augmented Reality (AR) toepassingen waar Apple op heeft ingezet. Zware AR-games als The Machines draaien als een zonnetje.

Nieuwe camera's 

De iPhone 8 Plus biedt als unieke extra twee verbeterde camera’s achterop. De jongste versie van Apple’s iPhone-besturingssysteem, iOS 11, maakt daar gretig gebruik van voor een nieuwe fotofunctie die Portrait Lighting heet. De functie is echter nog niet af en dat is te merken.

De optie Stage Light, die bij een portret de achtergrond donker maakt voor een dramatisch effect, schiet dikwijls tekort. Die lichtstraal uit mijn hoofd zoals je hieronder ziet was niet de bedoeling.

Miniatuurvoorbeeld

Prijs

Welgeteld het enige waar de iPhone 8 mee uitblinkt ten opzichte van de X is de prijs. De laatste begint bij 1156 euro, de duurste iPhone ooit, terwijl de iPhone 8 in de goedkoopste uitvoering 809 euro kost. Dat scheelt 350 euro.

Daar kun je bijna een SE van kopen, de goedkoopste iPhone in Apple’s assortiment. Dat assortiment groeit trouwens dit jaar. Niet alleen zijn dadelijk de iPhone 8, X en SE verkrijgbaar, maar ook nog de 6S en de iPhone 7.

Miniatuurvoorbeeld

Vele keus helpt niet

Zoveel keuze zal de nieuwe iPhone 8 niet helpen. Een analyse van analistenbureau KGI van de vooruitbestellingen bevestigt dat: veel mensen wachten op de iPhone X of zijn tevreden met een goedkopere iPhone.

Op het oog zien de 6S, 7 en 8 er toch hetzelfde uit, waarom zou je dan de duurste nemen? Van de ruim 700 miljoen iPhones die nog in gebruik zijn, zijn volgens de marktanalisten van Newzoo de 6 en 6S de populairste.

De iPhone 8 is zonder meer een premium smartphone, maar de verschillen met zijn voorgangers zijn te klein. De brede randen rond het scherm ogen achterhaald, de batterij is niet verbeterd en de 'echte' nieuwe iPhone verschijnt al over een maand. Ik verwacht dat de iPhone 8 snel in vergetelheid raakt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl