Ga naar de inhoud
Tech

Galaxy Note 8 review: dure smartphone voor stylus-fans

Een vernieuwde stylus, dubbele camera en een accu die niet spontaan in brand vliegt. De Galaxy Note 8 heeft alles wat het vorige Note-fiasco moet doen vergeten, maar daar staat voor het eerst ook een flink prijskaartje tegenover.

De Galaxy Note staat al jarenlang bekend als 'de grote telefoon', maar inmiddels leven we in een tijd dat het formaat van de Galaxy Note 8 helemaal niet zo groot meer is. Hij heeft concurrentie van de de iPhone 8 Plus, LG V30 en zelfs de Galaxy S8 Plus, de grote variant van Samsungs huidige vlaggenschip.

Vingergymnastiek

Het design van de Galaxy Note 8 is grotendeels gelijk aan zijn voorganger. De voor- en achterkant bestaan uit glas die door een metalen frame bij elkaar worden gehouden. Aan de achterkant vind je de dubbele camera met daarnaast de vingerafdrukscanner, en dat is opnieuw een grote fout die Samsung maakt.

Bij de Galaxy S8 plaatste Samsung ook al de vingerafdrukscanner rechts naast de camera. Maar dat is een totaal onlogische positie: je moet met je wijsvinger dus over de camera bewegen om aan de linker bovenkant de scanner te bereiken. Bij de Galaxy Note 8 is dit nog lastiger omdat de telefoon zo lang is. Na flink wat vingergymnastiek raak je eraan gewend, maar fijn is anders.

Je hebt nog wel andere mogelijkheden om de telefoon te ontgrendelen, bijvoorbeeld met je gezicht of iris. Bij laatstgenoemde gaat dat alleen niet heel snel: je moet de telefoon recht voor je ogen houden en ze ook nog eens flink open doen, alsof je schrikt. De gezichtsscan werkt wel snel, maar is dan weer niet zo veilig. Je kunt met een foto de scanner foppen, en zo toegang krijgen tot het toestel.

Miniatuurvoorbeeld

Indrukwekkend scherm

Het 6,3 inch oled-scherm bedekt bijna de hele voorkant en dat ziet er indrukwekkend uit. Door het grote formaat kun je er fijn video's mee bekijken en dat lukt zelfs nog met een bedrade koptelefoon: aan de onderkant van de telefoon zit nog gewoon een aansluiting voor een koptelefoon. Ook krijg je er kwalitatief hoogstaande oordopjes bij, van het high-end audiomerk AKG.

De hardware is het beste van het beste, met een krachtige chip van Samsung, 6GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte dat je met een micro-sd-kaartje kunt uitbreiden. Android 7.1 Nougat draait er dan ook heel vlot op, en je kunt met gemak zware games erop spelen.

Je laadt de Galaxy Note 8 op met een bijgeleverde usb-c-kabel en oplader, die ook snelladen ondersteunt. Hierdoor laad je binnen een half uur de accu voor een groot gedeelte op. Dat is ook wel nodig: fanatieke gebruikers zullen aan het einde van de middag de telefoon wel een boost moeten geven om de avond door te komen.

Miniatuurvoorbeeld

Dubbele camera

De grote vernieuwing in de Galaxy Note 8 is de dubbele camera aan de achterkant. Beide camera's hebben 12 megapixels, waarvan één foto's schiet met een wijde hoek zodat er meer op het kiekje past. De andere camera fungeert als een soort telelens waarmee je op een object kunt inzoomen.

Door de twee camera's te combineren schiet je portretfoto's waarbij de achterkant wazig is. Dat geeft een mooi effect, waarmee het lijkt alsof de foto is geschoten met een professionele DSLR-camera. Dit werkt eigenlijk alleen buitenshuis met goed licht, zodra je binnen zo'n kiekje maakt zie je dat direct aan de kwaliteit van de foto. De iPhone 7 Plus doet dat net iets beter.

Samsung laat je wel nadat je de portretfoto hebt geschoten het wazige effect aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld de achtergrond minder of meer wazig maken. Dat doet Apple dan weer niet.

De stylus

Het kenmerkende onderdeel van de Galaxy Note-lijn is het pennetje, ook wel een stylus genoemd. In de Galaxy Note 8 is deze weer aanwezig, aan de rechter onderkant van de telefoon. Je haalt hem eruit door erop te drukken, waarna hij uit het toestel 'schiet'. Samsung zegt al jaren dat de Galaxy Note zo populair is omdat mensen nog steeds een stylus willen, een accessoire dat populair is geworden door PDA's uit de jaren negentig.

Miniatuurvoorbeeld

Zodra je de stylus uit het toestel haalt, verschijnt er een keuzemenu op het scherm. De functionaliteit van de stylus blijft echter beperkt. Je kunt er op het homescreen notities mee maken, op screenshots tekenen en van geschreven tekst een bewegend gifje maken. In de week testen gebruikte ondergetekende de stylus vooral om iets te markeren, door te omcirkelen of een pijltje te tekenen. Die keren zijn echter op één hand te tellen.

De stylus is fijn om vast te houden en schrijft goed, maar als je nu geen stylus mist, dan zal de Galaxy Note 8 je niet plotseling overtuigen dat je nooit zonder hebt kunnen leven.

Conclusie

Samsung rekent 999 euro voor zijn telefoon, maar liefst 150 euro duurder dan zijn voorganger. Daarmee is de Galaxy Note 8 de allerduurste Galaxy Note ooit. Dit soort prijzen worden langzaam normaal nu de iPhone X in Nederland 1159 euro kost. Maar nog steeds is het een hele smak geld voor een telefoon die niet zo heel bijzonder is.

Daarom is de Galaxy Note 8 vooral een telefoon voor de Galaxy Note-liefhebbers. Voor de mensen die niet zonder een stylus kunnen, en die zweren bij het maken van aantekeningen op hun telefoon. Voor hen is de Galaxy Note 8 een ideale telefoon, de rest kan beter verder kijken.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl