Tech

Betaalapp Florin vindt geen koper en stopt: 'We waren er bijna'

27 september 2017 12:47 Aangepast: 27 september 2017 13:56

Tikkie-concurrent Florin houdt ermee op en is per direct niet meer te gebruiken. Het is de piepjonge ondernemers achter de betaalapp nét niet gelukt om een investeerder of koper te vinden. "Het is even helemaal kut."

De 21-jarige ceo Bas de Vries klinkt aan de telefoon nog wat aangeslagen. Gisteren werd, na maanden van onderhandelingen en overnamegesprekken, definitief de stekker getrokken uit zijn kindje betaalapp Florin, die hij anderhalf jaar geleden oprichtte samen met studiegenoot Andre Woons.

De oprichters over de stop. Artikel gaat door onder video.

Bijna overgenomen

"We waren drie maanden in gesprek met een grote club uit Amerika. We hadden al een termsheet en het ging nog over kleine dingen zoals de overdrachtsdocumenten. Maar toen ineens, vorige week, besloten ze ons toch niet over te nemen", zegt De Vries tegen RTL Z. "We waren er bijna."

Het Amerikaanse bedrijf, De Vries wil niet zeggen om welke partij het gaat of hoeveel geld ze zouden ontvangen, is al actief in Zuid-Europa en wilde door de overname van Florin ook Noord-Europa gaan bedienen.

"Met de overname zouden we actief worden in heel Noord-Europa, inclusief Duitsland en Engeland. Dat was precies waar we heen wilden. Heel lang leek het een dream come true." Van die strategie zag het bedrijf uiteindelijk toch af, waardoor Florin nu met lege handen staat.

Tikkie, maar dan met extra's

Florin werd begin 2016 opgericht met de ambitie 'om de bankwereld te slopen'. Naast het aanmaken van terugbetaalverzoeken kon de app ook geld overmaken naar telefoonnummers. Dan moesten wel beide gebruikers de Florin-app hebben.


Miniatuurvoorbeeld

Florin had ruim 13.000 gebruikers. Tikkie van ABN Amro, een vergelijkbare app, heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. Andere Tikkie-concurrenten stopten al eerder. Zo was er te weinige animo voor Twyp van ING en GRPPY van de Rabobank.

250.000 euro gaat verloren

Met de overname zouden de investeerders in Florin een prima rendement halen, aldus De Vries. "Er is nu in totaal 2,5 ton geïnvesteerd in Florin. Dat is wel even pijnlijk nu de overname niet door gaat."

Al geeft hij de hoop nog niet helemaal op. "Nadat we gisteren het nieuws bekend maakten, hebben zich al drie mensen gemeld die de app misschien wel willen kopen. We zullen zien."

Risicovolle investering

Financiële tech-apps als Florin zijn erg risicovol, zegt Don Ritzen, mede-oprichter van Rockstart, een bedrijf dat startup helpt met het opbouwen van een bedrijf en het vinden van investeerders.

"Het gaat om investeringen in de langere termijn. Je bent zo tientallen miljoenen verder voordat je een miljoen gebruikers hebt. En als dan ook het businessmodel nog niet zeker is..."

Daar komt volgens Ritzen bij dat banken zelf ook al miljoenen aan het investeren zijn in innovatie en dat daarmee het concurrentiespeelveld groot is.

Dat ziet De Vries zelf ook in. "Het heeft niet geholpen dat ABN Amro een directe concurrent was. Door Tikkie was het lastig om bij Nederlandse investeerders iets te regelen. In Amerika kregen we meer gehoor."

Bij Florin had elke betaling een emoji. Daar maakte het dan weer grafieken van.

En nu?

Het is een zure appel voor De Vries, hij stopte zelfs met zijn studie om aan Florin te werken. "Ik ging vanuit mijn naïviteit er vanuit dat als ik gewoon de beste betaalapp zou bouwen, dat investeerders daar naar op zoek waren. Maar er komt veel meer bij kijken." 

Nu is hij samen met zijn medeoprichter aangenomen bij Entrepreneur First in Londen, een bedrijf dat ondernemers en ontwikkelaars aan elkaar koppelt. Hij zoekt nog een kamer.

Geen spijt

Ondanks dat het nu even 'helemaal kut' is, heeft hij er geen spijt van. "Wie kan nu zeggen dat hij op z'n 21ste al 4 mensen heeft aangenomen, investeringen heeft opgehaald en zelfs naar Amerika is gevlogen om te kunnen pitchen? Ik heb geluk gehad dat ik het allemaal mee heb mogen maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van