Miljoenen Volkswagens kunnen door hackers gestolen worden. Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham ontdekten dat op de draadloze sleutels en sloten zó'n simpele software zit, dat hackers de auto kunnen openen met een gekopieerde sleutel.
We hebben er bijna allemaal één: een draadloze sleutel waarmee we op afstand onze auto kunnen openen. Op het moment dat je klikt, wordt er een radiosignaal verzonden.
Dat signaal kan worden opgevangen en uitgelezen om achter de code te komen waarmee jouw auto kan worden opengemaakt, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Birmingham. Daarvoor ontwikkelden ze eigen software en hardware om het signaal op te vangen en te kraken.
Dezelfde onderzoekers hadden vorig jaar al laten zien hoe je de startonderbreker van een auto kunt hacken. Hackers kunnen nu dus een auto openen én starten.
Andere merken werken met dezelfde chip
Het gaat om zo'n 100 miljoen auto's van het hele Volkswagenconcern, gebouwd sinds 1995. Alleen de nieuwste modellen hebben veilige software.
De kwetsbaarheid geldt voor alle merken die onder het Volkswagen-concern vallen, dus ook Seat, Skoda en Audi. Maar ook andere merken zijn wellicht kwetsbaar. "De meeste grote merken gebruiken dezelfde chips in sleutels, denk ook aan Peugeot en Nissan", legt verslaggever Maarten Veeger uit.
Niet terug naar de garage
Toch hoeven bezitters van oudere auto's zich geen zorgen te maken, zegt ethisch hacker Wouter Slotboom. "Er is interesse vanuit de georganiseerde criminaliteit in dit soort hacks, dus die zullen hier zeker induiken. Als zij de techniek kunnen achterhalen, zullen zij die zeker toe gaan passen. Maar goed, hackers zijn altijd op zoek naar dit soort dingen, dus ik denk niet dat mensen meer risico lopen nu dit bekend is geworden. Wellicht wordt deze methode zelfs al gebruikt."
Bij Volkswagen zijn ze op de hoogte van de hack, maar er wordt voorlopig geen actie ondernomen. Veeger: "100 miljoen auto's terug naar de dealer halen, dat zal niet snel gebeuren. Het is te hopen dat dit niet in het criminele circuit is beland."
Verslaggever Maarten Veeger legt in deze video uit hoe het werkt: