Tech

Dreun voor Facebook: China blokkeert WhatsApp grotendeels

26 september 2017 12:46 Aangepast: 26 september 2017 14:06
Beeld © Getty

China heeft WhatsApp vrijwel voor het hele land geblokkeerd. Sinds de zomer was het al niet meer mogelijk om met de app te videobellen en foto's versturen. Nu gaan ook de berichten in de ban.

De blokkade is een opnieuw een dreun voor Facebook, dat al langer voet aan grond probeert te krijgen in het land. Het sociale netwerk is sinds 2009 in China verboden omdat het weigert het platform te censureren. WhatsApp was het enige Facebook-product dat nog wel werkte.

Afgelopen juli begon China videogesprekken en het versturen van bestanden met WhatsApp te blokkeren. Daarna werden ook spraakopnames geblokkeerd, en nu zijn de berichtjes aan de beurt waardoor de app onbruikbaar wordt. De internetproviders blokkeren het WhatsApp-verkeer, bericht de New York Times.

Xi Jinping

​Sjoerd den Daas, RTL's correspondent in China, denkt dat de Chinese overheid WhatsApp blokkeert in voorbereiding op het aankomende congres van de Communistische Partij. Die wordt elke vijf jaar gehouden, dit jaar op 18 oktober, en daar worden de nieuwe leiders voor de regering gekozen.

"De spanning loopt bij dit congres op en dan wil China de touwtjes in handen houden om eventuele onrust op social media te voorkomen", vertelt Den Daas. De verwachting is dat president Xi Jinping na het congres aan zijn tweede termijn begint.

End-to-end-encryptie

WhatsApp biedt sterke end-to-end-encryptie aan die zover we weten nog niet is gekraakt. Dat is mogelijk één van de redenen waarom de chat-app door het land wordt geblokkeerd. 

Lokman Tsui, technologieonderzoeker aan de Universiteit van Hong Kong, stelt tegen de New York Times dat de Chinese internetproviders de encryptiemethode van WhatsApp kunnen detecteren en vervolgens al het verkeer dat daar gebruik van maakt blokkeren.

In tegenstelling tot WhatsApp is WeChat, een vergelijkbare berichtenservice, nog wel gewoon in China te gebruiken. Dat komt omdat WeChat sinds kort alle data overhandigt die de Chinese overheid wil hebben, zo schrijft het al enkele jaren in zijn privacyverklaring. De verwachting is dat WeChat dit jaar de 494 miljoen gebruikers heeft, en daarmee met afstand de grootste chat-app in het land is.

VPN

Via een vpn-verbinding is het in sommige gevallen nog wel mogelijk om WhatsApp in China te gebruiken. Je verbindt dan eerst met een vpn-server in het buitenland, die wel met de servers van WhatsApp kan verbinden.

Maar of dat lang werkt is ook onzeker. China is ook hard aan het werk om vpn-gebruik aan banden te leggen. Waarschijnlijk als onderdeel van de strijd tegen vpn's verwijderde Apple in juni alle vpn-apps uit de Chinese App Store.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van