Nederland

Overheid bouwt drone die vijandige drones uit de lucht haalt

14 september 2016 16:49 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
De Japanse politie zet al drones in om vijandige drones uit te schakelen Beeld © AFP

Nederland wil zich wapenen tegen een terroristische aanval met een drone. Daarom ontwikkelt de overheid een drone die vijandige drones in de lucht uitschakelt.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie investeert 1,75 miljoen euro in de ontwikkeling van een zogeheten counterdrone. Deze drone kan gevaarlijke drones die de openbare orde en veiligheid bedreigen signaleren en zo nodig uit de lucht halen.

Drones vangen

De DroneCatcher (video onder) is één van de drones die is gepresenteerd. Deze drone, gemaakt door Delft Dynamics, kan een schietnet op een vijandige drone vuren. De bestuurder ziet via de camera van de drone waar hij op richt. Na het vuren raakt de vijandige drone verstrikt in het net en valt op de grond.

Een andere drone, gebouwd door Microflown, is voorzien van gevoelige sensoren waarmee andere drones worden gesignaleerd. Er zou daarmee boven een evenement, zoals Koningsdag of het bezoek van een prominente gast, kunnen worden gevlogen om het luchtruim in de gaten te houden.

De overheid wil graag de technologie achter zowel het opsporen als bestrijden in één drone integreren, om zich te wapenen tegen gevaarlijke drones. Volgende maand wordt bekend naar welke Nederlandse bedrijven het budget van 1,75 miljoen euro gaat, die daarna de counterdrone voor de overheid mogen ontwikkelen.

Zorgen over drones

Minister Ard van der Steur van (Veiligheid en Justitie) zegt tegen RTL Nieuws dat drones een zeer belangrijke ontwikkeling zijn: "Tegelijk zijn er ook zaken waar mensen zich zorgen over maken. Zo kun je over iemands achtertuin vliegen en daar filmopnames van maken."

"Maar nog erger: het kan ook zijn dat criminelen, of zelfs terroristen, van drones gebruikmaken, bijvoorbeeld om opnames te maken van je huis om inbraken te plegen of misschien ook wel om terroristische aanslagen te plegen."

Roofvogels

Naast drones werkt de overheid ook met roofvogels om vijandige drones uit de lucht te halen. Daarvoor wordt samengewerkt met een valkenier die de vogels voor een jaar traint. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.

Lees op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`