Tech

Dit heeft Google allemaal aangekondigd: Pixel, VR-bril en router

04 oktober 2016 19:40 Aangepast: 30 juli 2017 05:00
Beeld © Google

Google heeft vanavond zijn allereerste écht eigen telefoon gepresenteerd: de Pixel. Hij gaat 649 dollar kosten en komt ook uit in Nederland, maar wanneer is nog niet bekend.

De Pixel komt in twee formaten: een normale versie met een 5 inch-scherm (full-hd) en een groter toestel met een 5,5 inch-scherm (quad-hd). Beide apparaten zijn gebouwd door HTC, maar zijn door Google zelf ontworpen, getest en uitgebracht. Daarmee is de Pixel de eerste échte Google-telefoon.

Beide Pixel-smartphones worden geleverd met de Google Assistant, een verbeterde versie van de slimme assistent Google Now. De Google Assistant helpt je bij het versturen van berichtjes via spraakherkenning, maar herkent ook woorden op het scherm. Stel: iemand raadt een restaurant aan, dan kan Google Assistant bijvoorbeeld het adres of de menukaart tonen.

Thumbnail

Aan de achterkant van de Pixel is een vingerafdrukscanner en een 12,3 megapixel-camera te vinden. Verder is er een snelle processor van Qualcomm, 4GB RAM en 32/128GB opslagruimte aanwezig. De telefoon komt in drie kleuren beschikbaar: zwart, zilver en knalblauw.

Thumbnail

De Pixel komt met een adapertje om al je data van je iPhone over te zetten

Firmware-updates van Google worden, zodra ze beschikbaar zijn, automatisch gedownload en geïnstalleerd. Als je de telefoon opnieuw opstart draai je de nieuwe versie. En ja: de koptelefooningang is nog gewoon aanwezig.

De telefoon is te koop vanaf 649 dollar en vanaf vandaag voor te bestellen in onder andere de VS, maar nog niet in Nederland. De Nederlandse prijs en releasedatum is nog niet bekend.

Daydream View-bril

Google kondigt ook zijn eerste mobiele VR-bril aan: de Daydream View, die gebruikmaakt van een accu. Het apparaat werkt grotendeels hetzelfde als de Gear VR van Samsung, waarbij de smartphone in de bril wordt gestopt en automatisch door de bril wordt herkend. Beide Pixel-telefoons zijn de eerste apparaten die samenwerken met de Daydream View. 

Thumbnail

De VR-bril wordt samen met een kleine controller geleverd die bewegingen registreert. Zo kun je bijvoorbeeld iets aanwijzen of iets gebruiken. De controller heeft naast een bewegingssensor nog een paar knopjes en touchpad aan boord om je door virtuele werelden te laten navigeren. Als je klaar bent berg je de controller op in de bril.

Google toont enkele VR-games voor de bril, waaronder een spel waarin je Harry Potter bent en kunt toveren of een ruimteschip bestuurt. Er komen allerlei apps uit voor het Daydream-platform, van Netflix en Google Play Movies tot VR-tours van bijvoorbeeld de Taj Mahal.

De Daydream View gaat 79 dollar kosten en komt vanaf november in de VS beschikbaar. De Nederlandse prijs en releasedatum zijn nog niet bekend.

Google Wifi en 4K-Chromecast

Google komt met een eigen router die je wifi-signaal verbetert: Google Wifi. Dit zijn kleine ronde witte apparaatjes die een wifi-signaal uitzenden en je aan elkaar kunt koppelen

Stel: je hebt een groot huis met één Google Wifi, maar het signaal op de zolder is slecht. Dan koop je nog een Google Wifi en zet die op de tweede verdieping, net onder de zolder. Dit apparaat zendt dan ook een wifi-signaal uit, waardoor je overal in het huis goed wifi-bereik hebt.

De Google Wifi kost 129 dollar per stuk of 299 dollar voor drie stuks en is vanaf december verkrijgbaar, maar nog niet in Nederland. De Nederlandse europrijs is ook nog niet bekend.

Thumbnail

Dit is de Google Wifi

Google komt ook met een 4K-variant van de Chromecast, de Chromecast Ultra, met eenzelfde design als de huidige Chromecast. Met de nieuwe Chromecast zou je bijvoorbeeld de 4K-versie van House of Cards van Netflix kunnen streamen naar je 4K-televisie.

De Chromecast Ultra kost 79 euro en is vanaf 8 november in Nederland te koop.

Google Home

De slimme speaker Google Home was dé gadget van de Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de internetgigant. Want na het web en de telefoon wil Google nu ook je woonkamer veroveren. Vanavond wordt de prijs bekendgemaakt: 129 dollar, en de speaker is vooralsnog alleen in de VS te koop. Omdat het apparaat ook nog niet in het Verenigd Koninkrijk verschijnt, lijkt een Nederlandse release en prijs nog lang te duren.

Google Home is ontwikkeld om antwoord te geven op al je vragen. Hoe warm het wordt, wie de baas van Google is of hoe je een gepocheerd ei maakt. Het apparaat herkent je stem met de intelligente spraaktechnologie van Google. De informatie komt uit de zoekmachine.

Een belangrijk onderdeel van het apparaat is de mogelijkheid om producten te bestellen, of dat nu een taxi is of een bloemetje voor je moeder. De kleine slimme speaker verbindt met je wifi-netwerk, streamt ook muziek vanaf diensten als Spotify en Play Music en geeft antwoord op je vragen - van hoe het weer wordt tot wat de echte naam van Adèle is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore