Als eerste bank in Nederland is ABN Amro een test gestart met betalen via zogenoemde wearables. Er wordt gebruik gemaakt van de NFC-chip in een ring en horloge.
Contactloos betalen is in rap tempo gemeengoed geworden. Via de NFC-chip in het bankpasje kan zonder pincode in te voeren tot 25 euro worden afgerekend. Maar deze NFC-chip kan ook in allerlei andere voorwerpen verwerkt worden.
Ring met chip
ABN Amro test nu onder andere Kerv, een ring die begin dit jaar gelanceerd werd. In de ring zit dus een NFC-chip, waarmee in theorie ook in te checken is in het openbaar vervoer en de voordeur open te maken is bij een slim slot.
Verder werkt de ring hetzelfde als een NFC-bankpas. Het kan dus zijn dat er af en toe nog wel gevraagd wordt om de pincode in te vullen of de pas in te voeren.
De bank heeft nu een aantal testpersonen rondlopen met een ring, direct gekoppeld aan hun bankrekening. Doel is om eind dit jaar de technologie voor iedereen beschikbaar te maken.
Overigens is het de vraag of Kerv de meest geschikte keuze is als testmateriaal: op crowdfundplatform Kickstarter (waar de productlancering plaatsvond) is te lezen dat de ring op dit moment in een intellectueel eigendomsgeschil is beland. De site van Kerv is ook vaker offline dan online.
Horloge en andere mogelijkheden
Ook geeft de bank aan dat er andere wearables worden getest, zoals een horloge met NFC-chip.
De chip komt op steeds meer plekken voor. Zo is het op dit moment al mogelijk om te betalen via de smartphone (als je aan tal van voorwaarden voldoet) en zijn er al testen geweest in armbanden en zelfs zonnebrillen. Visa kwam eerder als publiciteitsstunt al met een ring voor betalingen.
Onderhuids
Soms is er zelfs niet eens een wearable nodig: biohacker Peter Joosten liet een NFC-chip onder zijn huid in zijn hand injecteren. Dan weet je in ieder geval zeker dat je 'm niet op je nachtkastje laat liggen.