Ga naar de inhoud
Tech

'EU overweegt nieuwe recordboete voor Google'

Eurocommissaris Margrethe Vestager leidt de onderzoeken naar Google. Beeld © AFP

Er lijkt opnieuw een megaboete voor Google aan te komen. Deze keer zou hij worden uitgedeeld voor machtsmisbruik met Android, en de boete zou nog hoger worden dan de 2,4 miljard euro van vorige keer.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee bronnen. In april beschuldigde de Europese Commissie Google van het voortrekken van eigen apps en diensten op Android, waarmee het zijn dominante positie zou hebben misbruikt.

Oneerlijke concurrentie

Onder andere lobbygroep FairSearch, adblocker Disconnect en de Portugese appwinkel Aptoide hebben klachten bij de Commissie ingediend: zij vinden dat ze geen eerlijke kans krijgen om op Android net zo groot te worden als Google.

Daarnaast wordt er geklaagd over afspraken die Google met fabrikanten zou maken. Door deze afspraken worden fabrikanten naar verluidt gedwongen om alleen Android-toestellen met specifieke Google-apps uit te brengen.

Ook telecomproviders ontvangen volgens de Europese Commissie geld van Google om bijvoorbeeld de Google Zoeken-app standaard op toestellen te installeren. Op deze manier zou Google oneerlijke concurrentie bedrijven. 

Google stelt dat het deze apps installeert om een samenhang tussen alle Android-toestellen te creëren en consumenten de beste ervaring te bieden. Ook benadrukt het bedrijf dat iedereen Android kan gebruiken, met of zonder Google-apps. 

2,4 miljard euro

De tweede boete zou nog hoger worden dan de 2,4 miljard euro van vorige keer, die Google eind juni ontving omdat het bedrijf zijn eigen zoekresultaten van Google Shopping voortrekt. 

De 2,4 miljard euro was de hoogste boete ooit die de Europese Commissie uitdeelde voor machtsmisbruik. 

Derde zaak

Naast Google Shopping en Android beschuldigt de Europese Commissie Google ook nog van machtsmisbruik met advertentieplatform Adsense. Google zou bedrijven onder andere verplichten geen advertenties te tonen van concurrerende diensten.

Meer op rtlz.nl:
'Van miljardenboete Google zien we nauwelijks iets terug'

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl