Ga naar de inhoud
Tech

Leve de filterbubbel: Google komt met persoonlijke nieuwsfeed

Beeld © Bloomberg

In de officiële Google-app komt een gepersonaliseerde stroom aan nieuwsberichten, aangepast aan jouw interesses en voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld onderwerpen volgen of op basis van je zoekopdrachten nieuws ontvangen.

Dat laat Google vandaag weten in een blogpost. Het is een grote verandering voor zowel Google als gebruikers: het algoritme van Google gaat zich mengen in de nieuwsselectie van gebruiker, en mensen kunnen nog meer in hun zogeheten filterbubbel komen dan ze al zitten.

De persoonlijke nieuwsfeed wordt eerst in de VS uitgerold en daarna naar andere landen. De veranderingen worden 'binnen enkele weken' in Nederland doorgevoerd, zo zegt een woordvoerder.

Stranger Things

De nieuwsfeed wordt samengesteld op basis van je zoekopdrachten en interesses. Als je bijvoorbeeld zoekt naar de serie Stranger Things, dan verschijnt er een knop waarmee je je kunt abonneren op het onderwerp 'Amerikaanse series'. Op die manier kun je jouw eigen profiel samenstellen.

Thumbnail

Als je de Google-app opent verschijnt de nieuwsfeed onder de zoekbalk, samen met bijvoorbeeld video's, sportuitslagen en het weer. Als je iets niet interessant vindt kun je dat ook aangeven. "Hoe meer je Google gebruikt hoe beter jouw feed wordt", schrijft Google. 

Uiteindelijk moet de nieuwsfeed ook in andere Google-producten worden geïntegreerd, bijvoorbeeld in de Chrome-browser.

Meer data

Op dit moment worden er nog geen advertenties in de nieuwsfeed geplaatst, zo meldt Google. Maar Google verdient logischerwijs wel op een andere manier aan dit product: met data. Door jouw zoekopdrachten en interesses weet Google meer over je.

Dat zit zo: als je aangeeft dat je van restaurants en lekker eten houdt, dan weet Google dat je waarschijnlijk geïnteresseerd bent in een advertentie van een nieuw restaurant bij jou in de buurt. Google verdient op die manier geld aan zijn gebruikers.

Facebook wil je laten betalen voor nieuws

Ook Facebook is bezig om zijn nieuwsomgeving aan te passen. Het sociale netwerk werkt aan een premium model voor nieuwsberichten. Na het lezen van tien berichten van aangesloten media moet je gaan betalen.

Lees op rtlz.nl
Privacybaas Google: We moeten transparanter worden

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl