Techweek

De omgekeerde industriële revolutie

03 november 2016 06:01 Aangepast: 29 juli 2017 22:00
Hans Timmerman is CTO bij Dell EMC Nederland.

Nederland was in de zeventiende eeuw niet alleen het land van koopman en dominee, maar zeker ook van technologie, schrijft gastcolumnist Hans Timmerman voor de RTL Z Techweek.

We hadden onderscheidende techniek in de vorm van stabiele en betrouwbare schepen, de slimme sextant en cruciaal: het op zee droog kunnen houden van buskruit. Dat gaf ons in die Gouden Eeuw een dusdanig voordeel op onze concurrentie, dat de koopman kon bloeien en ons grootse welvaart leverde.

Het bracht ook emancipatie: als de mannen maanden op zee waren, moesten vrouwen het land gaande houden. Dat betekende lezen, schrijven en rekenen voor meisjes; een tijd van emancipatie die ongehoord was in de toen hoofdzakelijke katholieke wereld. En de dominee zorgde voor stabiliteit en vertrouwen, terwijl we onze handel dreven op gevaarlijke, door piraten bevolkte zeeën.

Kondratieff-winter is voorbij

Nederland heeft een lange historie van technische uitvindingen. De microscoop en telescoop, zaagmolen, slingeruurwerk, maar ook de aandelenmarkt, onderzeeboot en zelfs de oorspronkelijke brandslang. Wat meer moderner zijn de hartlongmachine, de flitspaal, de cassette en compact disk (cd) en zelfs Bluetooth komt uit ons kikkerlandje.

De economie gaat in Kondratieff-golven van ongeveer vijftig jaar op en neer en bij elke up swing gebeurt dat op basis van nieuwe techniek. Rond 1860 konden we betrouwbaar staal maken en daarmee met spoorwegen ons achterland ontwikkelen. Rond 1910 duwde elektriciteit en de chemie ons naar economische voorspoed en in 1965 waren transistor, petrochemie en auto en vliegtuig de nieuwe drijvers van onze economie.

Digitale bloei

Nu, vijftig jaar later, staan we opnieuw aan het begin van een bloeiperiode. We hebben beschikking over internet, inclusief het internet der dingen, smartphone en nieuwe cloud-techniek, 3D-printen, nanotechnologie en indrukwekkende life science innovaties. Allemaal zaken waarmee we een zeer concurrerende economie kunnen ontwikkelen, mits we de betrouwbare technische infrastructuur daarvoor hebben.

En gelukkig is deze digitale infrastructuur, zelfs zonder veel overheidsbemoeienis, zeer goed ontwikkeld. We mogen ons gelukkig prijzen dat we in Nederland de AMS-IX, één van de grootste en modernste internetknooppunten ter wereld, hebben. De belangrijkste digitale verbindingen met de USA komen bij Katwijk en Noordwijk het land binnen en vormen de gateway voor Europa via deze Amsterdam Internet Exchange.

De Amsterdam Metropolian Area heeft een enorme datacenterdichtheid omdat digitale handel zich ontwikkelt daar waar logistieke knooppunten zijn en, voorzien van digitale havens, opslag en overslag, handel mogelijk maakt. De digitale online sector is inmiddels de derde mainport van Nederland en wordt met verve ondersteund door de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) die zich inzet voor een stevige internationale digitale infrastructuur. Die ons nieuwe economische bloei en weer VOC–achtige mogelijkheden biedt.

Terug naar lokaal

Dit zal wederom zijn weerslag hebben op onze toekomstige maatschappij, emancipatie en nieuwe vormen van herverdeling en sociaal-maatschappelijke stabiliteit. Hierbij moeten we nadenken over verdere automatisering en digitalisering, met daarbij onontkoombare kortere werkweken, wellicht een basisloon, veel hogere pensioenleeftijden en inzetten op 'education permanente'.

Samen met het zelfstandig energieleverende huis, de (bijna) zelfstandig rijdende elektrische auto en nieuwe vormen van huisarbeid met 3D-printers. Terug naar een meer lokale en gedistribueerde economie als een soort omgekeerde industriële revolutie. Toen trok immers iedereen naar de fabriek en stad omdat daar stoommachine en handel was. Dat is niet meer nodig omdat men in een digitale economie overal kan produceren en handel drijven.

Nieuwe piraten

De digitale economie die we nu bouwen, berust niet meer op top-down structuren en een door de overheid geregisseerde wereld. Horizontale peer-to-peer handel zoals vroeger, lokale markten, snel wisselende ecosystemen, open data, intelligence en slimme sensoren geven ons nieuwe markten en concurrentievoordelen.

Kansen maar ook uitdagingen: privacy respecteren en handhaven is de nieuwe taak van de dominee. En cybercriminelen zijn de piraten op de internetzeeën die - net als vroeger - afdwingen om ons adequaat te bewapenen om onze welvaart veilig te stellen. Zo vreselijk veel anders dan vroeger is het dus eigenlijk niet....

Hans Timmerman (1953) is CTO bij Dell EMC Nederland en heeft zijn carrière opgebouwd in de elektrotechnische industrie, de vliegtuigbouw en tenslotte de wereld van informatietechniek. Hij is bestuurslid van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek en actief op het gebied van toekomstverkenning. Zijn blogs zijn te lezen op datacentered.nl en is op twitter te volgen als @hansdellemc.

Deze week is het Techweek op RTL Z. Met veel extra verhalen over de laatste technologische trends. Lees ze hier allemaal terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van