Tech

Nederlandse Google-doodle gaat de wereld over

24 oktober 2016 15:18 Aangepast: 30 juli 2017 00:30
Illustrator Gerben Steenks werkt voor Google Beeld © Gerben Steenks

Google eert vandaag de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek met zijn eigen doodle. Dat gebeurde ook bij Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh, maar de doodle van Van Leeuwenhoek is voor het eerst ook door een Nederlander ontworpen: Gerben Steenks.

Het is vandaag precies 384 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek is geboren. Hij onderzocht een druppel water met zijn zelfgemaakte microscoop en ontdekte dat zelfs die druppel barst van het leven: overal zag hij 'kleine diertjes': bacteriën. De wetenschapper wordt gezien als de eerste microbioloog.

De microscoop

De doodle - het plaatje boven de zoekbalk van Google - is voor het eerst gemaakt door een Nederlander, Gerben Steenks. Hij solliciteerde een halfjaar geleden bij Google en maakt sindsdien deel uit van Googles doodle-team, dat bestaat uit meer dan veertig man. Steenks werkt in Londen en vliegt regelmatig naar San Francisco om te overleggen over toekomstige doodles.

Steenks begon zo'n vijf maanden geleden met het ontwerpen van de doodle. Hij wilde niet alleen Van Leeuwenhoek tekenen, maar ook één van zijn belangrijkste ontdekkingen uitlichten. Dat werd de microscoop. "Ik wilde de wereld voor en tijdens dat hij door de microscoop kijkt laten zien", aldus Steenks. "Daarom heb ik gekozen voor een animerende doodle. Het Google-logo verandert dan in micro-organismen zodra er door de lens wordt gekeken."

Meer dan 2000 doodles

Het is de eerste doodle die volledig door een Nederlander is ontwikkeld. Meestal werken de doodlers samen aan projecten, bijvoorbeeld de Doodles voor de Olympische Spelen waarmee je spelletjes kon spelen. Dan werken illustratoren, animatoren en ontwikkelaars samen om de doodle te bouwen.

Inmiddels heeft Google meer dan 2000 Doodles gemaakt. Steenks hoopt dat er meer Nederlandse doodles komen: "Door mijn Nederlandse achtergrond denk ik dat ik onze cultuur er goed in kan verwerken. Maar ik maak geen onderscheid tussen Nederlandse en internationale doodles. Elke doodle is leuk om te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore