Tech

Komt de eerste zelfrijdende taxi uit Rusland?

01 juni 2017 12:28 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Er rijden al taxi's mét chauffeur van Yandex rond. Beeld © Getty

Wie dacht dat er in Rusland nog massaal Lada's rondrijden heeft het mis. Als het aan Yandex, de Russische tegenhanger van Google, ligt kun je volgend jaar van A naar B gebracht worden door zelfrijdende taxi's.

De race naar wie de eerste taxidienst zonder chauffeurs opzet speelde zich tot nu toe vooral af in de Verenigde Staten. Zo zijn Google en Uber in een rechtszaak verwikkeld over mogelijke diefstal van technologie. Met als voorlopige climax het ontslag van het hoofd van de afdeling zelfrijdende auto's bij Uber.

Ook Tesla werkt aan een dienst waarmee Teslabezitters hun auto autonoom kunnen delen met anderen.

Yandex, de Russische Google

Yandex is de grootste zoekmachine in Rusland. Maar net als Google doet het veel meer. Sinds een aantal jaar heeft het Yandex.Taxi, waarmee taxi's geboekt kunnen worden, vergelijkbaar met Uber. Ook heeft Yandex kaartenapps en navigatiesoftware, die het ook gebruikt voor de zelfrijdende auto's.

Om de overeenkomst met Google nog groter te maken; Yandex heeft onder meer ook vertaalsoftware, een eigen browser, betaalapp, videosite en een e-maildienst.

Maar de Russen zitten dus ook niet stil. Yandex wil dat volgend jaar al de eerste zelfrijdende taxi's door de straten van Moskou rijden. En dan geen autonome auto's waar nog voor de zekerheid een chauffeur achter het stuur zit. Nee, Yandex wil meteen testen met 100 procent robotauto's.

Concurrentie uit de VS

Zo ver zijn Google en Uber nog niet. Uber test in het Amerikaanse Pittsburgh met zelfrijdende Volvo's, maar heeft wel mensen achter het stuur zitten die kunnen ingrijpen als het nodig is. Overigens dreigt de samenwerking tussen Uber en Pittsburgh op een fiasco uit te draaien.

Google, dat zijn autoproject heeft omgedoopt tot Waymo, gaat in de Amerikaanse stad Phoenix zijn zelfrijdende taxibusjes uittesten. Wanneer hun techniek volledig commercieel kan worden ingezet als taxiservice is nog onduidelijk.

Dat geldt overigens ook voor Yandex. Er is de Russen alles aan gelegen om de Amerikanen voor te zijn. Ze hebben gekozen om Toyota Priussen uit te rusten met sensoren en camera's, maar zijn nog op zoek naar meer partners om de uitrol te versnellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van