Ga naar de inhoud
Tech

Skype weigert gespreksinhoud te delen, Belgen dreigen met boete

Beeld © ANP

De Belgische autoriteiten willen Skype beboeten omdat het bedrijf onvoldoende informatie zou hebben verstrekt over de gesprekken tussen twee gebruikers.

Het draait om een zaak uit 2012 toen de Belgische opsporingsautoriteiten Skype om gegevens vroegen over de gesprekken tussen twee Skype-gebruikers.

Hoewel het belbedrijf wel e-mailadressen, ip-adressen en de geschiedenis van de gebruikers verstrekte, was dat volgens de autoriteiten onvoldoende: zij wilden ook informatie over de inhoud van de gesprekken. Volgens Skype is het verstrekken van die informatie technisch onmogelijk.

48.000 euro

Daarmee overtreedt Skype volgens het openbaar ministerie de wet die telecomaanbieders verplicht om medewerking te verlenen aan politie en justitie als die daarom vragen. Daarom eist het OM nu een geldboete van 48.000 euro, zo meldt De Morgen.

“Deze zaak roept belangrijke vragen op met betrekking tot de mate waarin de overheid op wettelijke wijze toegang heeft tot persoonsgegevens van burgers”, stelt Microsoft, de eigenaar van Skype, in een reactie.

Privacy

Het bedrijf wijst erop dat behalve de technische problemen bij het verstrekken van gespreksinformatie ook rekening moet worden gehouden met de privacy van de gebruikers en met het feit dat Skype helemaal geen kantoor heeft in België. Om die reden zouden de Belgische autoriteiten zich eigenlijk in Luxemburg moeten melden, vindt Skype. De uitspraak wordt verwacht Op 13 oktober.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl