Tech

WhatsApp moet Nederlandse privacyvragen gaan beantwoorden

22 november 2016 13:41 Aangepast: 29 juli 2017 17:00
Beeld © Getty

WhatsApp wordt door de rechtbank Den Haag verplicht om een vertegenwoordiger aan te wijzen die privacyvragen van Nederlandse gebruikers beantwoordt.

Met het aanstellen van een Nederlandse vertegenwoordiger, ook wel het 'juridische aanspreekpunt' genoemd, zou het bedrijf voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens, zo zegt de Haagse rechter. Via de vertegenwoordiger kun je je onder andere beroepen op het recht op inzage, waarmee je jouw gegevens bij een dienst op kunt vragen.

WhatsApp heeft geen Europese vestiging, moederbedrijf Facebook wel: zij hebben zelfs een Nederlands kantoor.

Als WhatsApp geen Nederlandse vertegenwoordiger aanwijst, volgt er een dwangsom van 10.000 euro per dag die oploopt tot maximaal een miljoen euro, oordeelt de bestuursrechter vandaag. 

Op de vingers getikt

WhatsApp was in 2013 door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vingers getikt omdat de chat-app de gehele contactenlijst van gebruikers opsloeg, zo ook voor niet-gebruikers. Daarmee overtrad WhatsApp de Nederlandse privacywet. Een jaar later legde de privacywaakhond WhatsApp een dwangsom op, waarna WhatsApp bezwaar aantekende.

Eind 2015 concludeerde de AP dat WhatsApp aanpassingen had doorgevoerd waarmee de privacy van niet-gebruikers voldoende werd beschermd. Maar WhatsApp wilde toentertijd geen Nederlandse vertegenwoordiger aanstellen, omdat het bedrijf geen Nederlands personeel heeft en enkel gebruikmaakt van Amerikaanse servers.

Vertegenwoordiger

Daar is de Haagse rechtbank het niet mee eens: de bestuursrechter oordeelt dat 'WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens'.

In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp beriep zich nog op aankomende Europese wetgeving, die Amerikaanse bedrijven verplichten om vanaf 2018 een Europese vertegenwoordiger aan te wijzen. Dat argument werd door de rechter van tafel geveegd, omdat WhatsApp überhaupt op dit moment niet eens 

Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens de AP is WhatsApp 'niet meer weg te denken uit ons leven', omdat er bijna 10 miljoen Nederlanders gebruik van maken. "Je mag van een bedrijf als WhatsApp verwachten dat ze dan op zijn minst hier een vertegenwoordiger hebben", aldus een woordvoerder van de AP.

"Met een Nederlandse vertegenwoordiger kunnen burgers beter hun recht halen. En wij kunnen als toezichthouder beter controleren of ze aan de Nederlandse privacyregelgeving voldoen."

WhatsApp laat weten dat het de uitspraak bestudeert. 

Privacyzorgen

WhatsApp komt de laatste tijd vaker in het nieuws door privacyzorgen van gebruikers en toezichthouders. Zo is de chat-app tijdelijk gestopt met het doorsturen van data van gebruikers naar moederbedrijf Facebook, na bezwaren van de Europese privacywaakhonden.

Facebook en WhatsApp zeggen dat er heel weinig data tussen beide diensten wordt gedeeld. Daarnaast stellen de bedrijven dat ze zich openstellen om met de privacywaakhonden 'samen te werken en hun vragen te beantwoorden'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van