Tech

Google gaat zelf gadgets maken: de strijd met Apple is begonnen

05 oktober 2016 12:32 Aangepast: 30 juli 2017 05:00
Dit is Googles eerste smartphone: de Pixel Beeld © Bloomberg

Al jarenlang is hardware de achilleshiel van Google. Het bedrijf maakt ijzersterke software, maar eigen gadgets slagen keer op keer niet. Daar wil Google, ondanks eerdere mislukte pogingen, dit jaar wél verandering in gaan brengen. "We're in it for the long run."

Gisteren presenteerde Google de Pixel, een smartphone die het bedrijf zelf heeft ontworpen en geproduceerd. Dat is een unicum: nog nooit eerder ontwikkelde Google net als Apple zowel de hard- als software voor een smartphone. 

Motorola en verloren miljarden

Google heeft zich de afgelopen jaren vooral gestort op samenwerkingen. De Nexus-smartphones werden ontwikkeld door telefoonfabrikanten als Samsung en HTC, en Google leverde de software. Hetzelfde geldt voor Chromebooks en Googles OnHub-router, die door fabrikant TP-Link is gemaakt. En soms neemt Google een hardwarebedrijf over, zoals Nest of Dropcam.

De belangrijkste hardwareovername was tevens ook de grootste mislukking: telefoonfabrikant Motorola werd in 2011 voor 12,5 miljard dollar door Google gekocht. Het idee achter de overname was om eigen smartphones te gaan ontwikkelen. Drie jaar later bedacht Google zich en werd Motorola verkocht aan Lenovo voor 2,9 miljard dollar.

Thumbnail

De Daydream View is Googles eerste échte VR-bril (Bloomberg)

"We're in it for the long run", zei Rick Osterloh - ex-Motorola en nu baas van Googles hardwaretak - gisteren tijdens de perspresentatie. Hij bedoelde eigenlijk: 'deze keer menen we het echt, want we hebben het al vaker geprobeerd'. Om die bewering te versterken, presenteerde Google vijf eigen hardwareproducten met eigen software.

Zelf de hardware ontwikkelen

Maar de hardwaremarkt is een compleet anders dan de softwaremarkt. Je moet opeens klachten van klanten over hun apparaten in behandeling nemen. Of een RMA-proces opstellen. En concurreren in een markt die wordt gedomineerd door Apple, Samsung en Huawei, en tegelijkertijd onder druk staat door goedkopere Chinese smartphones van OnePlus, Oppo en Xiaomi.

Dat Google dit jaar hardware echt serieus neemt, is te zien aan de aanstelling van Osterloh. Hij is sinds april van dit jaar bezig om de hardwaretak te stroomlijnen en techneuten van onder andere de Chromecast en Google Glass samen te laten werken.

Eerstgenoemde is met tientallen miljoenen verkochte exemplaren een succes te noemen, Glass is na een mislukte marketingcampagne van Google weer terug naar de tekentafel. De aankomende opvouwbare Glass 2.0 wordt inmiddels al bij een Nederlands bedrijf getest.

Thumbnail

Dit heeft Google gisteren allemaal aangekondigd (Bloomberg)

Uiteindelijk wil Google ook de hardware in hun apparaten zelf gaan ontwikkelen en maken. Bij de Pixel is bijvoorbeeld HTC ingeschakeld om de smartphone te bouwen en wordt er een processor van Qualcomm gebruikt. Dave Burke, hoofd van het engineeringteam van Android, zegt tegen Bloomberg dat Google uiteindelijk ook een eigen processor wil bouwen. Apple doet dat ook, waardoor iPhones efficiënter werken dan Android-smartphones.

Door zowel de hard- als software te maken kan Google het belangrijkste probleem van Android aanpakken: fragmentatie. Als je een Android-smartphone koopt, loop je een grote kans dat de telefoon binnen één tot twee jaar op verouderde software draait en daarmee minder veilig is. De fabrikant vertikt het dan om de smartphone te updaten. De kracht van de iPhone is dat Apple zelf de apparaten updatet en niet afhankelijk is van derde partijen als fabrikanten.

AI speelt een centrale rol

Eén thema overkoepelt alle hardwareproducten van Google: kunstmatige intelligentie (AI). Of zoals Google-ceo Sundar Pichai gisteren zei: we gaan van mobile first naar AI first. Want terwijl de digitale assistenten van Apple en Microsoft nog moeite hebben om simpele antwoorden als 'wie is de minister-president van Nederland' te beantwoorden, kan de Google Assistant langzaamaan al natuurlijke gesprekken met je voeren.

Thumbnail

De Google Home is een slimme assistent voor in huis

De Google Assistent wordt in vrijwel alle Google-gadgets geïntegreerd. Dat varieert van de spraakherkenning in het virtualrealityplatform Daydream waarmee je games kunt zoeken tot het hart van de slimme speaker Google Home, die je kunt vragen of een nummer van rapgroep SFB op te zetten of een afspraak voor morgen in te plannen.

Duur

Maar de producten van Google zijn duur. De Europese introductieprijs van de Pixel is 759 euro, ongeveer net zo duur als de iPhone 7. Sommige Nexus-toestellen, zoals de Nexus 6P, waren ook al aan de prijs. Officiële cijfers zijn er niet, maar het is geen geheim dat Nexus-toestellen nooit echt een verkoopsucces zijn geweest. Google maakte ook nauwelijks reclame voor de apparaten.

Het grote verschil tussen de Pixel en de iPhone is dat Google met zijn smartphone standaard heel veel data over je verzamelt: wat voor foto's je maakt, waar je bent geweest en waarnaar je zoekt. Dat ligt bij de iPhone anders: Apple verzamelt nauwelijks data van zijn klanten.

Tim Cook benadrukt regelmatig dat Apple 'in tegenstelling tot sommige concurrenten' geen geld wil verdienen met data. Het zal de komende jaren een belangrijke verkoopstrategie voor de iPhone worden, die met de Pixel voor het eerst concurrentie krijgt van een bedrijf dat net zo groot, bekend en krachtig is als Apple.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore