EditieNL

AIVD presenteert moeilijkste puzzel van het jaar

12 december 2016 16:51 Aangepast: 12 december 2016 17:02
Uit de kerstpuzzel van de AIVD. De vraag luidt 'wat staat hier?' Beeld © AIVD

Hij is er weer: de kerstpuzzel van de AIVD, ook wel de moeilijkste puzzel van het jaar genoemd. Wie van puzzelen houdt, kan er tijdens deze donkere dagen zijn lol mee op.

De kerstpuzzel van de geheime dienst is zo moeilijk dat er nog nooit iemand in geslaagd is alle vragen op te lossen. Vorig jaar haalde het beste team 96 punten uit een maximumscore van 100.

Doorzettingsvermogen 

Dit jaar bestaat de kerstpuzzel uit 27 opgaven, die onafhankelijk van elkaar te maken zijn. Volgens de AIVD is voor het oplossen van de meeste opgaven geen wiskundige of cryptologische achtergrond nodig. Creativiteit, puzzel- en doorzettingsvermogen zijn hiervoor veel belangrijker.

De puzzel is al jaren een traditie binnen de geheime dienst om systematisch en logisch denken te stimuleren. Sinds 2011 mogen ook 'externe kandidaten' deelnemen en worden de opdrachten gepubliceerd op de website van de AIVD.

Oplossingen

Deelnemers kunnen tot 16 januari volgend jaar hun antwoorden insturen. Iedereen die tenminste één punt haalt, krijgt na afloop alle oplossingen toegezonden.

De kerstpuzzel staat op aivd.nl en om alvast een beeld te vormen over de moeilijkheidsgraad hieronder twee opgaven.

Thumbnail

`