Tech

Boem is ho! Zelfrijdende Volvo ziet geen kangoeroes

01 juli 2017 15:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Botsingen met kangoeroes komen in Australië geregeld voor. Beeld © Getty

De ontwikkelaars van Volvo die werken aan een zelfrijdende auto zijn in Australië tegen een groot probleem aangelopen. De apparatuur herkent geen kangoeroes. Juist die dieren zorgen voor heel wat blikschade Down Under.

Daar hadden ze bij Volvo in Zweden even niet over nagedacht. Herten en elanden herkent de software inmiddels wel, maar kangoeroes zijn van een heel ander kaliber, vertelt Kevin McCann, directeur van Volvo Australië, aan The Guardian.

Springen in plaats van lopen

De ontwikkelaars hebben speciale detectie ingebouwd die grote dieren moet herkennen. Op zo'n moment remt de auto vanzelf om een botsing te voorkomen. Maar omdat kangoeroes springen in plaats van lopen, heeft die software moeite om de afstand tot het dier in te schatten. Als een kangoeroe in de lucht is, lijkt hij verder weg.

Volvo hoopt in 2020 daadwerkelijk de markt op te gaan met zelfrijdende auto's. Tegen die tijd moet het probleem in Australië verholpen zijn. Dit soort problemen horen bij het experimenteren, vindt McCann. "We hebben onze ingenieurs bewust naar Australië gestuurd om kennis en data op te doen van hoe dieren bewegen, zodat de software hen beter begrijpt."

Kangoeroes zorgen in Australië voor meer botsingen dan ieder ander dier. Het is niet voor niets dat borden langs de weg automobilisten waarschuwen voor de dieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore