Tech

Geen gezeik, iedereen bereik: internet is een basisbehoefte

07 december 2016 14:06 Aangepast: 29 juli 2017 13:30
Ook koningin Maxima houdt waarschijnlijk van snel mobiel internet Beeld © ANP

Heel Nederland moet supersnel draadloos internet krijgen. Het is zelfs zo belangrijk dat de overheid het als een basisbehoefte ziet. Hoe staat het er eigenlijk voor met 'ons' internet?

Internet is volgens minister Kamp van Economische Zaken een basisbehoefte omdat consumenten 'in toenemende mate' afhankelijk zijn van draadloze communicatie. Dat betekent ook dat in de toekomst bijvoorbeeld eisen kunnen worden gesteld aan de dekking van een draadloos netwerk.

1. Hoe staat ons internet er eigenlijk voor?

Eigenlijk best goed. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Nederland een 4G-dekking van zo'n 99 procent kent. Daarmee staat ons land op plek twee van de 28 Europese lidstaten. Ook ons bekabelde internet is in orde: praktisch alle Nederlandse huishoudens (98 procent) hebben toegang tot breedbandinternet.

We zijn dit jaar wel uit de lijst met de tien landen met de hoogste gemiddelde breedbandsnelheid verdwenen, zo blijkt uit het State of the Internet-rapport (pdf). We stonden aan het begin van dit jaar nog op plek acht. De landen met de hoogste gemiddelde breedbandsnelheid zijn Zuid-Korea (27 Mbps), Noorwegen (20 Mbps) en Hong Kong (19 Mbps).

Nederland heeft een gemiddelde breedbandsnelheid van 16,9 Mbps.

Video: We gaan naar 5G, maar wat kan ik ermee?

​2. Waarom vindt de overheid supersnel draadloos internet zo belangrijk?

"Mobiel internetten, contactloos betalen, de aansturing van zelfrijdende auto’s of tv-kijken op een tablet: het is niet meer weg te denken uit onze samenleving", zo schrijft Kamp. Daarom moet toegang tot draadloze communicatie met hoge snelheden een basisbehoefte worden.

Thumbnail

Mobiel bereik in de trein kan nog eens tegenvallen door het constant wisselen tussen antennemasten (foto: ANP)

Maar er is nog een andere reden waarom Kamp zich specifiek richt op 'draadloze communicatie'. Niet geheel ontoevallig is de overheid de partij die de vergunningen verstrekt voor de mobiele frequenties waar telecomproviders gebruik van maken. Daar wordt goudgeld voor betaald: in 2012 leverde de veiling van de nieuwe 4G-frequenties de staatskas maar liefst 3,8 miljard euro op. 

Begin 2017 staat een nieuwe frequentieveiling gepland.

3. Waarom is de aankomende frequentieveilig zo belangrijk?

Frequenties zijn voor telecomproviders heel waardevol omdat ze daarmee hun mobiele netwerk kunnen uitbreiden, verbeteren en stabieler maken. Hoeveel de aankomende frequentieveiling gaat opleveren, is volgens Bart Garvelink van Telecompaper nog lastig in te schatten: "Maar de nieuwe frequenties zijn voor providers een waardevol en belangrijk spectrum."

Vooral de 700MHz-frequentie, waarmee providers beter bereik binnenshuis kunnen bieden, is in trek. Dat is ook een frequentie die providers in de toekomst kunnen gaan inzetten voor het 5G-netwerk. 

4. Er wordt al gepraat over 5G, maar ik heb thuis niet eens 4G!

Gebouwen zijn met afstand het grootste probleem voor het mobiele bereik in Nederland. Gebouwen en hun dikke geïsoleerde muren houden naast de kou ook radiosignalen buiten, waardoor je binnen meestal slechter mobiel bereik hebt dan buiten. 

Inmiddels zijn verschillende providers bezig om klanten ook via de wifi-verbinding te laten bellen. Dit zorgt ervoor dat telefoongesprekken niet meer haperen of wegvallen als je binnenshuis belt. Maar zolang je buiten bent, heb je in de meeste gevallen gewoon en stabiele en snelle 4G-verbinding. 

5. ​Wat gaat 5G ons dan opleveren?

5G maakt drie belangrijke verbeteringen mogelijk. Allereerst kunnen er een miljoen apparaten per vierkante kilometer met het internet worden verbonden. Dit houdt in dat al onze slimme apparaten, van smartwatches tot slimme brillen, in de toekomst gewoon een eigen mobiele verbinding kunnen krijgen. Nu hebben we per persoon meestal maar één mobiele verbinding: je smartphone.

Thumbnail

VR-games en -video's zijn heel groot en nemen veel data in (foto: Bloomberg)

Het tweede en derde punt liggen voor de hand: 5G is maar liefst honderd keer sneller dan 4G en maakt verbindingen met vrijwel geen vertraging mogelijk. "Deze twee punten zijn bijvoorbeeld belangrijk voor virtualrealitytoepassingen", legt Garvelink uit. "Als je in de trein een VR-game streamt, heb je naast een hoge snelheid ook een snelle verbinding met de game nodig, omdat het spel anders gaat haperen."

5G wordt ook belangrijk voor slimme auto's. Volgend jaar testen verschillende Europese landen deels zelfrijdende auto's die constant met elkaar in verbinding staan. Daarmee moeten botsingen worden vermeden en ritsen een stuk soepeler gaan. 5G helpt hierbij door de auto's heel snel en met vrijwel geen vertraging met elkaar te laten communiceren.

6. Hoe staat het nu met 5G?

5G verkeert momenteel nog in de ontwikkelingsfase. "Tussen nu en 2020 gaat we er steeds meer over horen", zegt Garvelink. Europese telecomproviders verwachten dat consumenten pas rond 2022 het 5G-netwerk kunnen gebruiken. De Europese Commissie wil dat er in 2025 een volledige 5G-dekking in Europa is. 

Ook in Nederland zijn we al bezig met het testen van 5G. Het Groningse Loppersum, dat vooral bekend staat vanwege alle aardbevingen, is inmiddels het 5G-epicentrum van Nederland geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore