Tech

'Facebook moet stoppen met verzamelen data van WhatsApp'

28 oktober 2016 12:41 Aangepast: 29 juli 2017 23:30
Beeld © Bloomberg

Europese privacywaakhonden willen dat WhatsApp per direct stopt met het delen van informatie over gebruikers met moederbedrijf Facebook.

Dat laat de Artikel 29 Werkgroep, bestaande uit de Europese privacywaakhonden, vandaag weten. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens maakt ook deel uit van de Artikel 29 Werkgroep.

Ernstige bezwaren

De Artikel 29 Werkgroep heeft 'ernstige bezwaren' omdat bestaande gebruikers niet op de hoogte waren van het delen van data met Facebook, op het moment dat ze de app installeerden. De privacywaakhonden willen nu dat WhatsApp stopt met het delen van data totdat het bedrijf schriftelijk antwoord heeft gegeven op hun vragen.

WhatsApp zegt in een reactie tegen Bloomberg mee te werken met het onderzoek en antwoord te geven op de vragen. In november komen de Europese privacyautoriteiten samen om de zaak te bespreken.

Het komt vaker voor dat Amerikaanse techbedrijven onder de loep worden genomen door Europa. Dit gebeurt onder andere bij Facebook, Google, Microsoft en Apple, die voor onder andere machtsmisbruik en belastingontduiking worden onderzocht.

Welke data deelt WhatsApp met Facebook?

Het gaat vooral om de telefoonnummers waarmee je appt. WhatsApp stuurt deze informatie door naar Facebook, die er profielen aan koppelen. Op die manier weet Facebook met wie je communiceert en kan het bedrijf relevantere advertenties tonen.

Stel: je appt veel met je ouders en wat vrienden die toevallig de Facebook-pagina van Coca-Cola hebben geliket. Dan kan Facebook je een advertentie tonen voor Coca Cola, omdat je daar mogelijk in geïnteresseerd bent. 

De Artikel 29 Werkgroep kan met nieuwe Europese regelgeving vanaf 2018 een boete van maximaal 4 procent van de jaaromzet geven als bedrijven de Europese regelgeving overtreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van