Ga naar de inhoud
Tech

Amerikaanse BKR gehackt: 143 miljoen mensen gedupeerd

Beeld © AP

Equifax, een Amerikaans bedrijf dat vergelijkbaar is met het Nederlandse BKR, is gehackt. Daardoor zijn 143 miljoen mensen gedupeerd: onder andere gevoelige documenten en creditcardgegevens zijn gestolen. Het aandeel van het bedrijf knalt daardoor omlaag.

Op de website Equifaxsecurity2017.com geeft het bedrijf uitleg over de hack, die in mei al plaatsvond. De criminelen hebben tot eind juli toegang gehad tot de gegevens. Equifax komt nu pas met het nieuws naar buiten, maar wist het al langer: het domein van de site is namelijk al eind augustus geregistreerd.

Het gaat om 143 miljoen mensen; bijna de helft van de Amerikaanse bevolking.

Buitgemaakte data

De hackers kregen toegang tot de data via 'een kwetsbaarheid in een applicatie op een Amerikaanse website'. Het blijft onduidelijk of dat de website was van Equifax, of die van een derde. De buitgemaakte informatie bestaat voornamelijk uit volledige namen, geboortedata, woonadressen en burgerservicenummers. 

Ook zijn de creditcardgegevens van zo'n 209.000 Amerikanen gestolen die in de systemen van Equifax staan, samen met gevoelige documenten over schulden van zo'n 182.000 Amerikanen. Daarnaast zijn er ook enkele Britse en Canadese burgers onder de slachtoffers. Equifax heeft 'geen bewijs' gevonden dat mensen uit andere landen zijn getroffen door de hack.

De ceo van Equifax, Rick Smith, geeft in onderstaande video uitleg over de hack (tekst loopt onder video door)

13 procent

In de tijd dat Equifax de hack ontdekte verkochten drie hooggeplaatste managers hun aandelen met een waarde van 1,8 miljoen dollar, zo bericht Bloomberg. Na de aankondiging van de hack kelderde het aandeel van het bedrijf met 13 procent naar 123,54 dollar in de nabeurshandel.