Tech

Nederlander wint prijs met slimme sokken voor diabetespatiënten

09 januari 2017 18:17 Aangepast: 09 januari 2017 18:18
De sokken van Siren Care verbinden via bluetooth met je telefoon Beeld © Siren Care

De Nederlandse Henk Jan Scholten heeft met zijn startup Siren Care een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Met zijn slimme sokken voor diabetespatiënten won hij de award voor beste hardwarestartup van TechCrunch.

De prijs van 50.000 dollar werd uitgereikt tijdens de Consumer Elektronics Show (CES) in Las Vegas. De jury van de TechCrunch-award roemde Siren Care vanwege zijn 'innovatieve technologie die schaalbaar is buiten sokken'.

Dat is ook het idee achter de startup van Scholten: kleding voorzien van sensoren om je gezondheid te meten en complicaties voor te zijn. Met de prijs van 50.000 dollar is hij erg tevreden: "Het is een mooi bedrag dat we kunnen gebruiken om sneller op te schalen", zegt hij vanuit de VS tegen RTL Z.

Siren Care heeft inmiddels een half miljoen dollar opgehaald en maakt zich klaar voor een volgende investeringsronde.

Thumbnail

​Henk Jan Scholten is de derde van links (beeld: TechCrunch)

Sensoren in de stof

De sokken zijn voorzien van sensoren die door de stof zijn geweven en de temperatuur van de huid in de gaten houden. Bij een beschadiging van de huid gaat de temperatuur omhoog, waarmee de sokken ontstekingen in een vroeg stadium detecteren.

"Zo'n 70 tot 90 procent van de diabetespatiënten loopt zenuwschade op", zegt Scholten. "Het gros van de zenuwschade komt voor in de voeten, en onze sokken helpen bij het detecteren van ontstekingen die diabetespatiënten zelf niet voelen." Zo'n ontsteking begint bij een wondje, die je krijgt door bijvoorbeeld een blaar of een ingegroeide teennagel.

Bluetooth en een app

De sokken zijn voorzien van een kleine batterij en bluetooth-chip waarmee ze verbinden met de app op je telefoon. De app waarschuwt gebruikers als er plotselinge temperatuurstijgingen worden waargenomen. In de app kun je vervolgens zien waar die stijging precies plaatsvindt. 

"Onze sokken zijn eigenlijk een tool om je voeten in de gaten te houden", zegt Scholten. "Als het probleem aanhoudt, dan stap je naar de dokter." Volgens de Nederlander kunnen daarmee infecties en zelfs amputaties worden voorkomen.

Andere doeleinden

Scholten, die een achtergrond in de textielindustrie heeft, is verantwoordelijk voor de verwerking van de sensoren in de stof. De andere twee medeoprichters, Ran Ma en Jie Fu, zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de medische kant van de producten en de massaproductie ervan.

Thumbnail

De Siren Care-sokken komen ook in het zwart (beeld: Siren Care)

De technologie in de slimme sokken kan volgens Scholten voor allerlei andere doeleinden worden gebruikt. "Maar de producten van Siren Care zijn in de eerste instantie bedoeld voor chronisch zieken en ouderen. Onze slimme wearables kunnen hen het beste helpen."

Als voorbeeld van een toekomstige toepassing van zijn technologie noemt Scholten slim beddengoed dat de ontwikkeling van doorligwonden in de gaten houdt: "Normaal worden patiënten elke twee uur gekeerd om doorligwonden te voorkomen, maar met beddengoed met onze sensoren kun je de ontwikkeling van deze wonden beter bijhouden."

120 dollar

De slimme sokken worden op dit moment verkocht voor 120 dollar voor zeven paar. Ze moeten in de lente van dit jaar aan klanten worden geleverd. Hoeveel paar Siren Care al heeft verkocht, wil Scholten niet zeggen. "Maar het loopt goed."

​Niet alleen diabetespatiënten tonen interesse in de slimme sokken, ook verzekeraars zijn geïnteresseerd, zo zegt Scholten: "In de VS kost de behandeling van een ontsteking aan de voeten al gauw 20.000 dollar. Met onze sokken kunnen verzekeraars deze kosten voorkomen en klanten helpen complicaties in een vroeg stadium te ontdekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van