Bright

Poetin: land met beste kunstmatige intelligentie wordt wereldheerser

04 september 2017 14:41 Aangepast: 13 november 2017 19:45
Beeld © ANP

De Russische president Vladimir Poetin ziet enorme mogelijkheden in kunstmatige intelligentie, maar waarschuwt ook voor dreigingen 'die zich lastig laten voorspellen'. "Het land met de beste kunstmatige intelligentie zal over de wereld heersen."

Poetin sprak studenten toe aan het begin van het nieuwe schooljaar. De president van Rusland vertelde dat kunstmatige intelligentie zeer belangrijk wordt in de toekomst.

"Niet alleen in Rusland, maar voor de gehele mensheid", zei hij volgens Russisch staatspersbureau RT. "Het biedt grote kansen, maar er komt ook veel dreiging vanaf. Het land met de beste kunstmatige intelligentie zal over de wereld heersen."

Kennis delen

De Russische president zou niet graag zien dat iemand 'een monopolie' pakt op de technologie. "Als we de leiders worden op dit gebied, zullen we onze kennis delen met de hele wereld", zei hij. "Net als we doen met onze kennis over nucleaire technologie."

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat snel en er wordt regelmatig gewaarschuwd voor de potentiële gevaren van zelfdenkende computers.

Eind augustus stuurden ruim honderd techleiders, waaronder Elon Musk, een petitie naar de Verenigde Naties om te vragen om nieuwe regels op dit gebied. Zo moeten er richtlijnen komen voor hoe wapens met AI ontwikkeld worden.

Derde Wereldoorlog?

Musk reageerde op Twitter al op de uitspraken van Poetin. "Nu begint het...", schrijft hij. Daarna deed Musk er een schepje bovenop: "Landen als China en Rusland bezitten straks hele sterke computerwetenschappen. De strijd om AI-superioriteit op landelijk niveau is waarschijnlijk de aanleiding van de Derde Wereldoorlog, als je het mij vraagt." 

Meer op rtlz.nl:
Delftse onderzoekers vrezen 'killer robots': 'Het is het wilde westen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore