Techweek

'VR maakt van Brad Pitt een maatpakverkoper'

31 oktober 2016 20:25 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
Beeld © Jaunt

We gaan nooit in VR naar voetbalwedstrijden kijken, maar laten ons over een paar jaar wel een maatpak aanpassen door een virtuele Brad Pitt? RTL Z sprak met Jaunt-oprichter Arthur van Hoff over de wondere wereld van virtual reality.

De Nederlander Van Hoff woont en werkt al meer dan 20 jaar in Silicon Valley en richtte in 2013 Jaunt op. Dat bedrijf maakt camera’s voor 360-graden registratie en focust vooral op het maken van films waarin je zelf het middelpunt bent.

En daar blijken investeerders wel brood in te zien. In amper drie jaar tijd groeide Jaunt naar een bedrijf van 100 medewerkers en haalde 100 miljoen dollar aan investeringen op. Sinds kort heeft Jaunt ook een paar ontwikkelaars in dienst in Amsterdam.

Smartphone drijvende kracht achter VR

Hoewel VR-headsets (zoals de Oculus Rift en de Gear VR) steeds toegankelijker en goedkoper worden, zijn smartphones de drijvende kracht achter de virtuele revolutie, vertelt Van Hoff. Van de gebruikers van Jaunt streamt 80 procent via een mobiel apparaat.

Dat komt vooral doordat headsets een hoop gedoe zijn. "Daarvoor heb je ook een pc nodig, die je nog eens pakweg duizend euro kost. En belangrijker nog: je hebt ruimte nodig, de bank verschuiven, et cetera. Voor de grote markt moeten apparaten lichtgewicht zijn."

Brad Pitt in de winkelstraat

De echte toekomst voor VR in het dagelijks leven ligt volgens Van Hoff in augmented reality. In feite brillen waarmee je meer ziet dan er werkelijk is.

"In de toekomst loop je over straat, langs een Armani-winkel en buiten de deur staat Brad Pitt in een maatpak om je naar binnen te vragen en je te vertellen hoe het pak is gemaakt. Dat is technisch heel moeilijk, en nog vele jaren weg. Misschien dat het er over vijf tot tien jaar is voor het grote publiek."

In de film

Ondertussen richt Jaunt zich vooral op de productie van VR-films. Tot nu toe maakt het bedrijf vooral korte films die gratis te bekijken zijn voor gebruikers, via telefoon of headset. Filmbeleving wordt volgens Van Hoff op die manier heel anders: "Je wordt niet afgeleid − je ziet niet de woonkamer om je heen of de bioscoopzaal − en wordt als het ware naar de locatie van de film verplaatst."

En dat heeft verrassende effecten, zegt de Nederlander. "Als een acteur in de camera kijkt, kijkt hij niet naar het publiek, maar hij kijkt jou recht in de ogen. Acteurs kunnen tegen jou praten, zo wordt je deel van de actie. En je kunt kijken naar wat je wil, dat geeft een gevoel van vrijheid."

Bier drinken tijdens voetbal

Toch wordt op termijn niet al ons kijkgedrag een VR-ervaring, als we Van Hoff mogen geloven. Anderhalf uur naar een voetbalwedstrijd kijken bijvoorbeeld? Dat ziet hij niet gebeuren. Aan de ene kant omdat je dan gewoon veel minder ziet dan op de tv-registratie, maar het is ook gewoon niet zo’n prettige ervaring.

Om maar eens iets te noemen: "Het is moeilijk om je bier te drinken te drinken met een VR-bril op je hoofd. Misschien dat het iets is voor een paar eenzame voetbalfans die VR-fan zijn."

Groot merk

Jaunt hoopt de komende jaren een steeds bekender merk te worden, vergelijkbaar met HBO. Een groot verschil met die betaaldienst voor video’s is wel dat alles van Jaunt voorlopig nog gratis is te bekijken.

Dat is een bewuste keuze, zegt Van Hoff. "Als we een paywall hadden gehad zouden heel veel mensen nooit VR ervaren. En we willen juist de groei van de markt zoveel mogelijk stimuleren."

Op den duur wil Jaunt overigens wel ook geld gaan verdienen aan eindgebruikers. Want op de lange termijn is het bedrijfsmodel anders onhoudbaar. Toch wordt er wel ook geld verdiend. Bijvoorbeeld door het produceren van een serie korte films in opdracht van Lexus en de verkoop van hardware.

Bekijk hier een van de 360 graden video's van Jaunt

Deze week is het Techweek op RTL Z. Met veel extra verhalen over de laatste technologische trends. Lees ze hier allemaal terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van