Media

Downloadboete ontlopen? Schrijf een zielige spijtbetuiging

25 augustus 2017 18:30 Aangepast: 13 november 2017 16:33
Sander de Haas ontving een boete van ruim 1000 euro voor het illegaal kijken van The Vampire Diaries: "Ik vond het terecht dat ik was gepakt." Beeld © Privéfoto

Twee jaar geleden kreeg de in Duitsland woonachtige Nederlandse student Sander de Haas een boete van 1090 euro voor het illegaal bekijken van een serie via Popcorn Time. Hij schreef een zielige brief waarin hij spijt betuigde. Tot tevredenheid van de eiser, die daarop besloot de zaak te sluiten.

Als onderdeel van zijn studie 'Bloem, groen en styling' liep de zeventienjarige Sander in de herfst van 2015 drie maanden stage bij de Nederlandse bloemist Dorien Roelofs-Jansen in het Duitse Istrup. Omdat hij ook bij zijn baas inwoonde, maakte de bloemist in spe ook gebruik van haar internetverbinding.

The Vampire Diaries

Naast het onderhouden van contact met het thuisfront en het online regelen van zaken voor school, hield Sander ook wel van een avondje Popcorn Time. Met dit Netflix-achtige programma kijk je heel eenvoudig de nieuwe films en series, maar dan gratis en illegaal.

Op een dag lag er een brief van het in München gevestigde advocatenkantoor Waldorf Frommer op de mat. Namens de Amerikaanse producent Warner Bros. eiste het kantoor een vergoeding voor het illegaal bekijken van vijf afleveringen van de fantasyserie The Vampire Diaries. Het schikkingsvoorstel bedroeg 1090 euro. Sander was er gloeiend bij.

Handgeschreven brief

Volgens het Duitse recht is niet de gebruiker, maar de eigenaar van de internetverbinding schuldig aan het downloaden of bekijken van illegale content. Niet Sander dus, maar de Nederlandse bloemist Roelofs-Jansen. Na overleg met haar advocaat besloten de meester en de leerling open kaart te spelen.

In een handgeschreven brief betuigde Sander spijt en beloofde hij nooit meer illegaal films of series te kijken. Een belofte waaraan hij zich tot op de dag van vandaag aan heeft gehouden, zegt hij nu. "Ik heb Popcorn Time toen direct van al mijn apparaten gehaald. Tegenwoordig ga ik braaf naar de bioscoop of gebruik ik Netflix of Videoland."

Ook in Nederland

De aankondiging van filmdistributeur Dutch Filmworks om ook in Nederland op jacht te gaan naar illegale downloaders en hen daarvoor te beboeten, snapt de jonge bloemist dan ook goed. "Downloaden mag gewoon niet volgens de wet. Ik vond het ook wel terecht dat ik was gepakt."

Aan de andere kant heeft hij ook wel begrip voor de illegale downloaders, omdat het volgens hem vaak wel erg lang duurt voordat nieuwe films en series legaal zijn te bekijken. "Bedrijven als Netflix moeten hun content er sneller op zetten. Of er moet iets anders komen waardoor mensen sneller nieuwe programma's en films kunnen kijken. Net als in Amerika."

Met een sisser afgelopen

Sander is inmiddels alweer anderhalf jaar terug in Nederland. Hij is recent afgestudeerd en werkt als bloemenvormgever in Nijmegen. Nog regelmatig heeft hij contact met zijn leermeester in Duitsland. "Ik heb haar vorige week nog gesproken." Altijd vraagt hij even of ze nog iets heeft vernomen uit München. "Ze heeft niets meer gehoord."

De zaak is uiteindelijk met een sisser afgelopen, blijkt na vragen van RTL Z aan Waldorf Frommer. Warner Bros. nam genoegen met de excuses van Sander, bevestigt Katja Nikolaus van het Münchense advocatenkantoor. "Het is fijn dat de dader heeft geleerd van zijn fouten. Daarmee is voor ons de kous af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore