Tech

Ambassade helpt Nederlanders gestolen bitcoins terug te eisen

24 augustus 2017 14:24 Aangepast: 13 november 2017 16:03
Demonstranten voor de deur van Mt Gox in 2014. Beeld © GettyImages

Een groep van 35 Nederlanders heeft zich verenigd nadat ze bestolen zijn van in totaal 843 bitcoins, nu goed voor 3 miljoen euro. De Nederlandse ambassade in Tokyo gaat hen helpen om de bitcoins terug te krijgen.

Na het faillissement in februari 2014 van Mt. Gox bleek dat er 650.000 bitcoins gestolen waren. Het bedrijf dat bitcoins in euro's kon omzetten was slachtoffer geworden van een hack.

Onder de gedupeerden zijn honderden Nederlanders, zegt Carolina Nijenhuis. Zij is mede-oprichter van de Mt. Gox Beweging; een belangengroep voor Nederlandse slachtoffers.

3 miljoen euro

Op dit moment hebben 35 Nederlanders zich gemeld, samen goed voor 843 verloren bitcoins. "Het grootste slachtoffer had 141 bitcoins bij Mt. Gox staan." In die tijd goed voor een kleine 50.000 euro, maar met de reusachtige waardesprongen van de Bitcoin in de afgelopen jaren nu ruim een half miljoen euro.

Anderen slachtoffers raakten minder kwijt, zoals Robert van Dijk, die we eerder al spraken en ook aangesloten is bij de groep. Hij verloor 47 bitcoins à 165.000 euro.​

Dat die 3 miljoen euro helemaal gaat terugkomen, lijkt uitgesloten. Maar na het faillissement zijn 25 procent van het totale aantal bitcoins door de curator veilig gesteld.

Bitcoins of euro's terug?

Dit bedrag moet verdeeld worden onder de slachtoffers. De vraag is nu of zij 25 procent van de bitcoins krijgen uitgekeerd, of 25 procent van de waarde tijdens de diefstal. Sinds februari 2014 is de Bitcoin ruim 10 keer meer waard geworden.

Voor de groep betekent dat ze in het slechtste geval samen een kleine 75.000 euro terug kunnen krijgen. Maar als ze hun deel in bitcoins terug zouden krijgen dan zou dat vandaag zo'n 750.000 euro waard zijn.

Nederlandse ambassade

De hoofdreden van groepering is om een stem te krijgen bij de curator. Dat is gelukt, zegt Nijenhuis: "We hebben het nu zover gekregen dat de Nederlandse ambassade vragen voor ons gaat stellen aan de curator."

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat de ambassade in Tokyo inderdaad deze groep helpt. "Hoewel zij zich niet kunnen mengen in de rechtsgang, kunnen onze ambassades en consulaten op verzoek van Nederlandse betrokkenen een bemiddelende of faciliterende rol spelen bij handels- of financiële geschillen. Dat is hier het geval."

De ambassade gaat op de komende schuldeisersvergadering informatie inwinnen, aldus de woordvoerder.

Wel missen er volgens Nijenhuis nog honderden Nederlanders op de lijst; zjj kunnen zich nog tot 31 augustus melden.

Kerstcadeau

Door het succes van de beweging heeft Nijenhuis goede hoop. "In het meest gunstige geval komen de bitcoins eind dit jaar terug naar Nederland. Het zou een mooi kerstcadeautje zijn."

Meer op rtlz.nl:
Robert werd bestolen van 47 bitcoins (nu 165.000 euro)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore