Ga naar de inhoud
Tech

Tesla strikt Apple-veteraan voor Autopilot-software

Tesla ceo Elon Musk. Beeld © AFP

Apple-coryfee Chris Lattner werkte jarenlang voor Apple maar wordt nu weggekaapt door Tesla. De autofabrikant geeft hem de leiding over de ontwikkeling van software voor zelfrijdende Tesla's.

Lattner krijgt bij autofabrikant Tesla de titel 'Vice President of Autopilot Software', schrijft het bedrijf op de website. Chris Lattner werkte 11 jaar bij Apple en was daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van programmeertaal Swift. Ook leidde hij andere softwareprojecten. 

Opmerkelijke move

Bij Tesla stond er nog geen vast persoon aan het roer bij de ontwikkeling van Autopilot. Voor de komst van Lattner nam Tesla's Jinnah Hosein de positie als interim in. Hij keert nu terug naar zijn voltijdbaan als hoofd van de software-afdeling bij SpaceX.

De overstap van Lattner naar Tesla is een belangrijke. Een 'holy shit hiring' noemt de bekende techblogger John Gruber het.

"Twee jaar geleden voelde het alsof Apple de leiding van Tesla wilde overnemen op het gebied van elektrische auto's", schrijft hij. "Nu lijkt het alsof Apple zich terugtrekt van de automarkt en dat Tesla Apples leiding in computers en software wilt overnemen. Chris Lattner is een enorme ster."

Musk lacht om een Apple-auto

Toen Apple de afgelopen jaren regelmatig mensen uit de auto-industrie aannam, gingen velen er vanuit dat het bedrijf aan een eigen auto werkte. Daarbij nam Apple behoorlijk wat mensen van Tesla in dienst.

Musk maakte zich daar overigens weinig zorgen over. "Belangrijk? Ze nemen mensen aan die we hebben ontslagen", zei Musk. "We noemen Apple altijd grappend de 'Tesla begraafplaats'. Als je het bij Tesla niet redt, dan ga je naar Apple."

Auto's moeilijker dan smartphones

Musk zei dat een auto maken wel iets moeilijker om te maken is dan een smartphone. "Je kunt niet aankloppen bij Foxconn en zeggen: 'Bouw een auto voor me'."

Toen Musk gevraagd werd of hij de ambitie van Apple wel serieus nam, zei hij naar verluidt: "Heb je de Apple Watch weleens gezien?"

Eind 2016 bleek dat Apple niet meer werkt aan een zelfrijdende elektrische auto, tenminste, als dat al het geval was. Apple heeft nooit toegegeven een autoproject te hebben.Het bedrijf van Tim Cook zou zich nu focussen op softwaretoepassingen voor zelfrijdende auto's, die in samenwerking met bestaande autofabrikanten uitgerold kunnen worden. 

Bron: Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke maandag om 18:00 en 23:30 op RTL Z