Tech

Waarom Facebook een half miljard aan een onbekend bedrijf betaalt

02 februari 2017 11:32 Aangepast: 02 februari 2017 20:30
Facebook-baas Mark Zuckerberg met de Oculus VR-bril. Beeld © Bloomberg

Het Amerikaanse gamebedrijf Zenimax is in één klap 500 miljoen dollar rijker. Facebook is door de rechter verplicht om dat bedrag te betalen, maar waarom?

Zenimax? Watte?

De naam Zenimax komt je misschien niet heel bekend voor, maar het bedrijf overkoepelt allerlei grote gamestudio's als Bethesda, Id Software en Arkane Studio's. Onder andere Wolfenstein, Doom, QuakeFallout, The Elder Scrolls en Dishonered behoren tot de games die door de studio's zijn gemaakt.

Waar gaat de zaak over?

Zenimax sleepte virtualrealitybedrijf Oculus in 2014 voor de rechter omdat het softwarecode en informatie van Zenimax voor zijn eigen VR-bril zou hebben gebruikt. Het gaat specifiek om de verbeteringen die John Carmack heeft aangebracht aan de VR-bril van Oculus. Hij is mede-oprichter van Id Software en bedenker van Wolfenstein, Doom en Quake.

Carmack is in 2013 overgestapt van Id Software naar Oculus om daar de technische divisie te gaan leiden. Volgens Zenimax heeft hij bedrijfsgeheimen meegenomen en die daar gebruikt voor de ontwikkeling van de VR-bril.

Oculus is in 2014 voor 2 miljard dollar overgenomen door Facebook. Vandaar dat Facebook in de rechtszaal tegenover Zenimax staat.

Kloppen de beschuldigingen van Zenimax?

Als we de Amerikaanse jury moeten geloven niet. Die stellen namelijk, na een zaak van bijna drie jaar, dat Oculus geen gebruik heeft gemaakt van de vermeende gestolen bedrijfsgeheimen die Carmack met zich mee zou hebben gebracht. 

Waarom moet Facebook dan toch 500 miljoen dollar betalen?

De 500 miljoen bestaat uit allerlei schadevergoedingen die de Amerikaanse jury Facebook en Oculus heeft opgelegd. Allereerst moet Facebook 200 miljoen dollar betalen voor het schenden van een vertrouwelijkheidsovereenkomst die Oculus-ceo Palmer Luckey had getekend een jaar voordat hij Carmack aannam.

Luckey tekende die overeenkomst omdat Carmack hem in 2012 hielp met zijn 'hobbyproject': de eerste versie van de VR-bril van Oculus. Nadat de bril een hit werd op crowdfundingplatform Kickstarter, ging Carmack voor Oculus aan de slag.

In deze overeenkomst stond dat hij kennis mocht nemen van de VR-technologieën van Zenimax waar Carmack over beschikte, maar ze niet mocht gebruiken. De jury impliceert dat hij de technologieën wel degelijk met mensen heeft besproken en geanalyseerd, maar niet als zodanig in zijn producten heeft geïntegreerd.

Daarnaast gebruikte Luckey een game van Id Software, Doom 3, als testgame bij de Oculus VR-bril en om aan potentiële investeerders en de pers te laten zien. Daarvoor moet Facebook 50 miljoen dollar betalen. Als laatste moeten Luckey en Oculus-directeur Brendan Iribe samen 200 miljoen dollar betalen omdat ze de indruk wekten dat Oculus werd gesteund door Zenimax.

En nu?

Facebook gaat in beroep tegen de uitspraak. "Het gaat in deze zaak om de vraag of Oculus belangrijke bedrijfsgeheimen van Zenimax heeft gestolen, en daarin gaf de jury ons gelijk", zegt een woordvoerder van het sociale netwerk tegen gamesite Polygon.

"Technologie vormt de basis van ons bedrijf, en we vinden de diefstal van ons intellectueel eigendom een ernstige zaak", zegt een woordvoerder van Zenimax tegen Venturebeat. "Wij waarderen de conclusie van de jury en de schadevergoeding van een half miljard dollar voor deze ernstige schendingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore