Tech

Techexperts vragen VN om verbod op 'killer robots'

21 augustus 2017 08:36 Aangepast: 13 november 2017 14:35
Protesten tegen killer robots in Londen. (archieffoto) Beeld © AFP

De autonome wapens die ontwikkeld worden op basis van kunstmatige intelligentie zijn een gevaar voor de mensheid, waarschuwen ruim 100 robotica-experts uit 26 landen. Zij willen dat de Verenigde Naties actie ondernemen tegen de zogeheten 'killer robots'.

In een brief aan de VN waarschuwen 116 onderzoekers die vooroplopen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor 'de derde revolutie in oorlogsvoering' (na buskruit en kernwapens).

De dodelijke robots, zoals drones en zelfrijdende tanks, zijn volgens hen moreel verkeerd en moeten worden verboden om rampen te voorkomen.

Massaproductie

De brief is ondertekend door directeuren van vooraanstaande roboticabedrijven zoals DeepMind, Clearpath Robotics en Element AI. Ook de naam van Tesla-topman Elon Musk staat erbij, hij pleitte al vaker publiekelijk voor een verbod.

Experts waarschuwden in 2015 ook al voor een wapenwedloop van killer robots. Zij noemden autonome wapens destijds 'de Kalasjnikovs van morgen', omdat ze bang zijn dat zo'n wedloop kan leiden tot massaproductie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van