Tech

Vrachtwagentje à la Ikea: neem wel je inbussleutel mee

23 september 2016 11:16 Aangepast: 30 juli 2017 07:30
Beeld © Ox Global Vehicle Trust

Wat Ikea met kasten en bedden kan, waarom zou dat ook niet met vrachtwagentjes kunnen? Saillant detail: een ontwerper van Formule-1 wagens voor McLaren hielp bij de bouw van dit sympathieke wagentje: de Ox van Global Vehicle Trust.

In heel wat landen worden goederen vaak nog met ezels, dromedarissen en karren vervoerd. Dat moet anders, vond de Brit Sir Torquil Norman. Zijn Global Vehicle Trust bedacht een eenvoudig,  maar robuust vrachtautootje, dat transport makkelijker moet maken.

De Ox is zo ontworpen dat hij net als een Billy-kast van Ikea als een klein pakketje kan worden vervoerd. Gebruikers kunnen hem met drie zijn drieën in twaalf uur tijd in elkaar zetten. Ze hebben wel een schroevendraaier en een inbussleutel nodig.

Bij het in elkaar zetten van de Ox bouw je eerst de motor, daarna maak je het chassis daar letterlijk omheen. De carrosserie is gemaakt van hout, dat door een speciale lak waterafstotend is.

Licht van gewicht

Dat de Ox heel licht is blijkt wel uit het feit dat hij maar 1600 kilo weegt, dat is vergelijkbaar met een Mercedes E-klasse. De Ox kan 1900 kilo vervoeren. Er passen drie pallets op of 13 personen.

Thumbnail

Opmerkelijk aan de OX is dat het stuur in het midden zit in de cabine waar plek is voor drie personen. Het maakt dus niet uit of de auto wordt verkocht in een land waar ze links of rechts rijden.

Investeerders nodig

Om het wagentje in serie te gaan produceren is geld nodig. Norman hoopt daarvoor nog op investeerders. Het valt voor hem te hopen dat het met de Ox niet net zo gaat als de auto waarop hij zijn ideeën baseerde. In de jaren tachtig waren er ook al plannen voor een auto specifiek voor Afrika, de Africar. Dat liep op niets uit, omdat er geen geld was voor de productie.

Thumbnail

Meer op rtlz.nl:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van