EditieNL

Nederlands kunstwerk internetsensatie in Rusland

06 februari 2017 14:39 Aangepast: 06 februari 2017 16:26
Beeld © Facebook ЖДУН

Een kunstwerk dat een Nederlande kunstenares maakte voor het LUMC in Leiden is een ware internethit. Nadat een medewerker van het ziekenhuis een foto ervan op een Russische site plaatste, gingen internetters helemaal los met photoshop.

De meeste Nederlanders zullen het standbeeld 'Homunculus Loxodontus' niet kennen, maar in Rusland is het inmiddels enorm beroemd. Het vreemde wezen zat rustig in de hal van het LUMC toen een Russische medewerker een foto ervan maakte. Ze plaatste de foto op website Pikabu, waarna de storm losbarstte. Creatieve internetters photoshopten het beeld op de gekste plekken.

Het standbeeld is ooit gemaakt door de Amsterdamse Margriet van Breevoort in opdracht van het LUMC, om vooral kinderen op te vrolijken. Het doel van Margriet is om met dit beeld de sfeer van het ziekenhuis te vangen. "Dit wezen wacht en hoopt, en hoop is in een medisch centrum volgens mij iets heel belangrijks." 

'Ik wacht' 

De Russen zien er vooral een symbool voor wachten in, en hebben het beeld omgedoopt tot 'Zhdun' (wat zoiets betekent als 'ik wacht'). Geduldig zit de blob met zijn armen over elkaar in allerlei verschillende situaties af te wachten. 

 

Aan Het Parool vertelt de kunstenares nu allerlei vragen en opdrachten uit Rusland te krijgen, maar ze weet nog niet of ze er nu mee verder gaat. "Het origineel was al verkocht aan het ziekenhuis. Ik weet nog niet of ik er meer ga maken. Eerst maar even kijken hoe dit verder loopt."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore