Tech

Zelfvliegende Airbus-taxi 'maakt nog dit jaar een testvlucht'

16 januari 2017 18:13 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Airbus is van plan nog voor het eind van het jaar een testvlucht te maken met een prototype zelfvliegende auto. In 2021 moeten de eerste luchttaxi's boven steden vliegen.

De vliegtuigmaker is heel serieus over een zelfvliegende taxi. Vorig jaar vormde het bedrijf een divisie genaamd Urban Air Mobility waarmee concepten worden verkend om passagiers in een helikopter-achtig voertuig naar hun bestemming te brengen. Deze taxi kan via een app worden besteld, op dezelfde manier waarop je een Uber regelt, zo is het idee. 

Logische stap

"Honderd jaar geleden ging stadstransport ondergronds", zegt Airbus ceo Tom Enders tegen Reuters. "Nu hebben we de technologie om boven de grond te gaan. Op dit moment zijn we in een experimentele fase, maar we nemen de ontwikkelingen heel serieus." Daarnaast stelt hij dat de techniek wel schoon moet zijn om verdere vervuiling in steden te stoppen.

Enders zegt dat vliegen een logische stap is voor vervoer in steden en dat het flink wat geld kan schelen: "Je hoeft geen miljarden te spenderen aan het bouwen van wegen en bruggen."

Stadstaxi

Onder de naam Project Vahana heeft Airbus aan een concept gewerkt, waarvan eind dit jaar een prototype de lucht in moet gaan. Het bedrijf verwacht in 2021 genoeg van de vliegtuigjes geproduceerd te hebben om mensen binnen steden te vervoeren.

Er zal dan nog wel het één en ander moeten worden aangepast op het gebied van wet- en regelgeving. Het is nu namelijk niet eens toegestaan om zonder ontheffing met drones over drukke stedelijke gebieden te vliegen. Daarnaast is het de vraag hoe Airbus de veiligheid weet te garanderen.

Nederlandse vliegende auto

Het Nederlandse Pal-V werkt al jaren aan een eigen vliegende auto, die niet autonoom vliegt. Het Brabantse bedrijf wil in 2018 deze eerste commerciële vliegende auto introduceren. De Pal-V Liberty is inmiddels al tientallen keren besteld of gereserveerd, meldde het bedrijf onlangs aan Bright.

Robert Dingemanse, medeoprichter en CEO van Pal-V, zei toe: "Van ons commerciële model is de snelheid circa 180 kilometer per uur, zowel op de weg als in de lucht. Rijdend accelereert een Pal-V verder als een sportauto."

Kijk techprogramma Bright TV elke maandag om 18:00 en 23:30 op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van