Tech

AIVD en MIVD bewaren onterecht verzamelde hackdata

25 april 2017 17:35 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Minister Plasterk en minister Hennis-Plasschaert tijdens het Tweede Kamer debat over de inlichtingendiensten. Beeld © ANP

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD blijken data die zij ten onrechte hebben verzameld uit hacks, structureel te bewaren. Dit ondanks beloftes van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bij de invoering van de hackbevoegdheid in 2014.

Het ontbreken van een werkwijze voor het vernietigen van deze gegevens is zonder meer onrechtmatig, concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een rapport. Daaruit blijkt ook dat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) voor één hack geen toestemming had.

Beide inlichtingendiensten mogen al langer gericht computers hacken om inlichtingen te verzamelen uit bijvoorbeeld harde schijven en e-mailaccounts. Daarvoor moet zij wel toestemming krijgen van de minister van Binnenlandse Zaken, of in het geval van de MIVD de minister van Defensie.

Meerdere tekortkomingen

De toezichthouder onderzocht 'tientallen hackoperaties' uit 2015 en stuitte daarbij op meerdere tekortkomingen. "De belangrijkste daarvan is dat de diensten structureel nalaten gegevens te vernietigen op momenten dat dit wel zou moeten", schrijft de commissie, die daarbij wijst op de toezegging die Plasterk in 2014 aan de Tweede Kamer deed voor de invoering van bewaartermijnen.

Ook schieten de inlichtingendiensten tekort in de omgang met zogeheten 'zero-days': lekken in software die nog niet door de fabrikant zijn gedicht. Zo is er nu geen werkwijze of verantwoording bij het melden van deze voor criminelen lucratieve kwetsbaarheden. Een onzorgvuldige werkwijze, aldus de CTIVD.

Aanbevelingen overgenomen

Minister Plasterk en minister Hennis (Defensie) reageren in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Daarin schrijven zij dat alle aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen. Voor de invoering van een bewaartermijn moet wel eerst de omstreden Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)​ door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van