Tech

iPhone 7 review: de toekomst is draadloos, maar nu nog niet

22 september 2016 17:42 Aangepast: 30 juli 2017 08:00
Dit is de matzwarte variant van de iPhone 7

De weg naar een draadloze toekomst zit vol obstakels en ergernissen. Het wordt voor bezitters van de iPhone 7 een lange zit, maar iemand moet de eerste zijn om de klappen op te vangen.

De iPhone 7 is met afstand de saaiste iPhone die Apple ooit heeft uitgebracht. Het design blijft voor het eerst na twee modellen hetzelfde en de grote vernieuwingen blijven uit. En hoewel dit niet de iPhone is die je nu moet aanschaffen, is het wel de iPhone die consumenten klaarstoomt voor de toekomst.

De vernieuwde homeknop, het dualcamerasysteem, de nieuwe processor en, jawel, het verwijderen van de koptelefooningang zijn allemaal de eerste stappen naar een compleet nieuwe iPhone. En daar worden we wél enthousiast van.

De homeknop is raar en geweldig

Laten we beginnen bij de homeknop: die kun je niet meer indrukken. Om toch nog het gevoel van indrukken te simuleren, trilt er een nieuw trillingsmotortje zodra het apparaat druk op de knop voelt. Dat komt je misschien bekend voor: de nieuwe Macbooks maken ook gebruik van deze technologie. Dat voelt in het begin raar aan, maar went snel genoeg.

De verbeterde trillingsmotor is één van de belangrijkste veranderingen in de iPhone 7. Bij alles wat je op de iPhone doet, krijg je opeens feedback. Dat varieert van het instellen van een alarm - bij elke draai aan het tijdwieltje van de klok trilt de iPhone - tot het naar beneden trekken van het meldingenpaneel. Zodra dat paneel de onderkant bereikt, trilt de iPhone 7 lichtjes.

Thumbnail

De iPhone 7-modellen hebben hetzelfde formaat als de iPhone 6

De trillingen geven je het idee dat je echt met de interface communiceert, en dat is een gaaf gevoel. Ontwikkelaars krijgen ook toegang tot de trillingsmotor, waarmee die een centrale rol moet gaan spelen binnen iOS 10 - van een simpele trilling bij het swipen in een app tot verschillende tril-intensiteiten bij het schieten van kogels of kanonnen tijdens een spelletje.

Tot zover de nieuwe homeknop. Echte andere uiterlijke veranderingen zijn er verder niet, afgezien van de verplaatste antennestrepen op de achterkant en de twee nieuwe kleuren: matzwart (de kleur op de foto's) en glimmend zwart (het model dat heel snel krast). Als je de iPhone 7 in een hoesje stopt, zie je er niet aan af dat de telefoon het nieuwste model is.

Twee camera's voor scherptediepte

Maar als je heel goed kijkt, zie je dat de grote Plus-versie is voorzien van twee camera's aan de achterkant. De extra camera is een zoomcamera die wordt gebruikt om in te zoomen zonder kwaliteit te verliezen. In de praktijk werkt dit goed: je kunt flink inzoomen om een object dat redelijk ver weg staat toch nog scherp in beeld krijgen. Daarmee volgt Apple het voorbeeld van LG, Huawei en HTC, die al langer telefoons met dualcamerasystemen op de markt hebben.

Thumbnail

De iPhone 7 Plus heeft twee camera's aan de achterkant 

Een groot voordeel van de twee camera's van de iPhone 7 Plus is de mogelijkheid om portretfoto's te schieten en vervolgens de achtergrond wazig te maken. Dat gebeurt door de kracht van de twee camera's te bundelen. Hoewel we deze functionaliteit nog niet konden testen (hij wordt met een toekomstige firmwareupdate uitgerold), ziet het er indrukwekkend uit. Een normale foto oogt door de hoge scherptediepte opeens als een professioneel portret dat is genomen met een spiegelreflexcamera.

Thumbnail

Links de foto met scherptediepte, rechts de normale foto

De iPhone 7 heeft verder een uitstekende 'normale' camera aan boord, die ten opzichte van zijn voorgangers vooral in het donker beter presteert. Met daglicht is er weinig verschil te zien tussen de foto's die met een iPhone 7 of 6S zijn gemaakt. Een ander bijkomend voordeel van de iPhone 7 is dat hij waterbestendig is, waarmee je dus - als je wilt - een foto onder water kunt maken. Alleen niet te diep: hij kan voor dertig minuten maximaal een meter onderwater.

Eindelijk: een langere accuduur

Apple heeft een nieuwe chip in de iPhone 7 gestopt: de A10 Fusion. Deze chip beschikt over vier processors: twee die bij zware taken zoals gamen worden ingeschakeld, en twee energiezuinige processors die taken als e-mail checken en sms'en afhandelen. Samen met de grotere accu's zorgt de nieuwe chip bij zowel de iPhone 7 als de Plus-versie voor een merkbaar langere accuduur.

Thumbnail

Ook bij de normale iPhone 7 is de camera iets beter in de behuizing verwerkt

Een andere fijne verbetering is het gebruik van stereogeluid. Bij het afspelen van een video wordt naast de speaker aan de onderkant ook de luidspreker boven het scherm gebruikt. Dat geeft een wat beter geluid als je bijvoorbeeld een YouTube-video kijkt.

Oké, je hebt nu genoeg gelezen: op naar de koptelefooningang.

Ja, we missen de koptelefooningang

De jackplug is misschien wel het geliefdste stekkertje op aarde. Consumenten schreeuwden dan ook moord en brand toen Apple besloot om, vanwege 'courage', de koptelefooningang te verwijderen. In plaats daarvan verbind je de bijgeleverde EarPods voortaan via de Lightning-poort aan de onderkant van de telefoon. Als je een koptelefoon met jackplug hebt, kun je het bijgeleverde adaptertje gebruiken.

Thumbnail

Dit is de beruchte adapter die je bij de iPhone 7 krijgt

Daar gaat het al mis: je raakt zo'n kleine adapter binnen een mum van tijd kwijt. Het idee van Apple is dat je hem gewoon standaard aan de koptelefoon laat. Als je er meerdere gebruikt, kun je er een paar extra kopen. Voor Apple-begrippen zijn ze met 9 euro per stuk bijzonder goedkoop.

Het probleem met het verwijderen van de koptelefooningang is dat Apple de consument een keuze ontneemt zonder er iets voor terug te bieden. Het gros van de bluetooth-koptelefoons is nog steeds een drama om verbinden en vrijwel niemand gebruikt uit eigen keuze Lightning-oordopjes, omdat je ze niet in je laptop kunt stoppen en je de enige poort waarmee de iPhone ook wordt opgeladen bezet houdt. 

Thumbnail

Adapter life

Als de toekomst volgens Apple draadloos is, waarom geven ze dan geen draadloze AirPods bij de iPhone 7? Dat zou al een hele hoop schelen. Je hoeft dan geen rekening te houden met adapters of dat de Lightning-poort bezet is als je de telefoon wilt opladen. Daarnaast zijn de AirPods voorzien van een nieuwe chip waarmee het verbinden met de iPhone heel soepel moet lopen.

Met zo'n actie zou Apple de draadloze toekomst daadwerkelijk stimuleren. Maar in plaats daarvan laat het bedrijf - dat meer dan honderd miljard dollar op de bank heeft staan - consumenten liever 180 euro extra betalen. Voor de duidelijkheid: dat is 90 euro per oordopje.

Opnieuw duurder

Daar komt nog eens bij dat de iPhone 7 duurder is geworden. Je betaalt nu voor het instapmodel 769 euro (iPhone 7) of 909 euro (iPhone 7 Plus), waarmee ze respectievelijk 20 en 50 euro duurder zijn geworden dan de iPhone 6S. Daarnaast is het zonde dat de iPhone 7 voor die hoge prijs niet eens van de dubbele camera is voorzien.

De nieuwe homeknop, het dualcamerasysteem, de energiezuinige chip en het verwijderen van de koptelefooningang geven wel een kijkje in de toekomst. Een toekomst waarin de voorkant van de iPhone alleen uit een touchscreen met een ingebouwde vingerafdrukscanner bestaat. Een toekomst waarin we foto's op een professionele manier kunnen schieten en daarna bewerken. En een toekomst waarin we de iPhone draadloos kunnen opladen.

Maar die toekomst is er nog niet. Nog niet.

Tot die tijd lopen we allemaal noodgedwongen met allerlei adapters rond, of betalen we 180 euro voor twee draadloze oordopjes waar je er hoogstwaarschijnlijk één van kwijtraakt. Maar ja: iemand moet het doen.

Eén ding is zeker: de kopers van de iPhone 7 hebben, net als Apple, courage.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore