Tech

Ideaal voor lettervreters: all-you-can-read voor een tientje

22 februari 2017 12:28 Aangepast: 24 februari 2017 14:52
Beeld © Getty Images

Boekenfans opgelet! Samen met e-readerfabrikant Kobo gaat Bol.com een onbeperkt-lezen-abonnement aanbieden. Volgens ceo Daniel Ropers gaan we daardoor op een andere manier lezen. "De drempel om te beginnen met een boek is veel lager."

Bij de lancering van het Kobo Plus-abonnement staan er zo'n 16.000 Nederlandstalige boeken in en dubbel zoveel anderstalige boeken.

Deze zijn voor 9,99 euro per maand allemaal te lezen op de e-readers van Kobo (en dus niet op een Kindle of andere e-reader), op smartphone en tablet. "Als jij thuis op je e-reader aan het lezen bent en je pakt daarna de trein, dan kun je op je smartphone doorlezen."

Er zijn al een paar leesabonnementen, zoals Bliyoo van Bruna, maar het aanbod komt niet in de buurt van dit nieuwe abonnement. Ropers: "Wat wij nu aanbieden, is ongeveer de helft van wat er nu aan Nederlandstalige e-books te krijgen is. En niet alleen maar backlist; we hebben de helft van alle bestsellers."

Investering

Dat zoveel uitgeverijen meedoen, komt omdat er jaren gewerkt is aan dit plan. Een flinke investering voor Bol.com. "We hebben er nu tussen de 5 en 10 miljoen euro in zitten." Dat moet het allemaal terug gaan verdienen met de 35 procent die Bol.com en Kobo van het abonnementsgeld achterhouden. De rest is voor de uitgeverijen en dus ook voor de auteurs.

Hij vreest niet voor teruglopende inkomsten voor auteurs nu veellezers niet meer per stuk hoeven af te rekenen. "Zelfs als heel Nederland morgen een abonnement zou nemen, dan nog zou het meer geld opleveren voor de hele industrie."

Strijd om de tijd

Volgens hem gaat het allemaal om de tijd. "Het lezen van boeken is ontspanning, net zoals tv-kijken, Facebook lezen of een sudokupuzzel invullen. Nu werkt het lezen van boeken nogal omslachtig. Je moet een keuze maken in het enorme aanbod, dan moet je geld uitgeven, dan moet je één of twee uur tijd besteden om erin te komen, om daarna misschien wel te balen omdat het boek je niet bevalt."

Hij verwacht dat mensen dus veel sneller met een boek beginnen om eventjes te kijken of het iets voor ze is. "De drempel om te beginnen met een boek is veel lager."

Met dit abonnement kan Bol.com precies zien waar iemand afhaakt. Waardevolle data voor het bedrijf, de uitgever en de schrijver. "We zien onszelf als dienstbaar; aan de lezer, maar ook aan de uitgever. Dus die kennis moeten wij vooral gaan delen, omdat dat iedereen helpt om het beter te doen. Waar gaat het goed en wat moeten we repareren?"

Toch wat voorzichtigheid

Er is veel goodwill dus, al is de toon van de uitgeverijen gematigd. Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van AtlasContact, tegen NRC dat ze niet denkt dat auteurs hier genoeg aan verdienen.

Ook Paulien Loerts van Querido en De Arbeiderspers hangt niet direct de vlag uit. Als dit niet lukt, is het bestrijden van illegale downloads en mensen meer aan het lezen krijgen niet gelukt, zegt ze tegen de krant. Maar beide uitgeverijen geven het wel een kans. 

Ander nadeel is dat het abonnement alleen werkt met een e-reader van Kobo en bijvoorbeeld niet een Kindle. Volgens Ropers ligt dit niet aan Bol.com. "Die hardwarebedrijven willen hun klanten zoveel mogelijk opsluiten in hun eigen systeem, met hun eigen store. Maar vergis je niet: zo'n 80 procent van de e-readers in Nederland is een Kobo."

Het abonnement is vanaf vandaag aan te schaffen, ook voor wie alleen maar op een smartphone wil lezen bijvoorbeeld. De eerste maand is gratis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van