Tech

Fiat bouwt 100 zelfrijdende auto's voor Google-startup Waymo

19 december 2016 11:03 Aangepast: 29 juli 2017 11:00

De kans dat we het zelfrijdende Google-autootje op de weg gaan zien wordt steeds kleiner. Fiat-Chrysler heeft honderd stationwagons gebouwd om de software voor zelfrijdende auto's van de kersverse Google-startup voor zelfrijdende auto's, Waymo, te testen.

Dat maakte Waymo-ceo John Krafcik bekend in een blogpost. De Chrysler Pacifica Hybrids zijn naast het zelfrijdsysteem ook voorzien van 'geüpdatete sensoren, een nieuwe computer en andere grote updates in het systeem'. Ze moeten de omgeving rondom de auto registreren, zodat die erop kan inspelen.

Volgend jaar de weg op

Het afgelopen halfjaar werden de auto's ontwikkeld en getest, waaronder 200 uur in 'extreem weer'. In oktober begon de productie en volgend jaar zullen ze de weg op gaan. Tijdens die tests op de openbare weg kijken de bedrijven hoe mensen op de voertuigen reageren en andersom.

Amper een week geleden kondigde Google aan dat het project rond zelfrijdende auto's verder gaat als het bedrijf Waymo dat onder het moederbedrijf Alphabet valt. Waymo bouwt zelf geen auto's, maar richt zich voornamelijk op de technologie die het mogelijk maakt. Het bedrijf gaat samenwerkingen aan met autofabrikanten om zijn systeem te integreren.

Thumbnail

Het eerste prototype van Google's Waymo. Beeld: Waymo

Zelfrijdsoftware van BlackBerry

Google, Apple en Uber zijn niet de enige techbedrijven die inzetten op zelfrijdende auto's. Ook BlackBerry is bezig met een speciale onderzoeksafdeling om software voor zelfrijdende auto's te ontwikkelen, meldt Reuters. BlackBerry werkt al jaren aan dashboardsysteem QNX, maar het bedrijf focuste zich daarmee niet op autonoom rijden. Deze stap is de eerste keer dat BlackBerry laat zien geïnteresseerd te zijn in zelfrijdende auto's.

BlackBerry heeft al een softwaredeal met Ford en is in gesprek met 'minstens twee' andere grote autofabrikanten. De eerste Ford-auto's die rijden op BlackBerry-software zouden in 2021 beschikbaar moeten zijn, aldus het persbureau. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van